Unele afecţiuni înseamnă risc pentru o sarcină, atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Gravidele cu risc crescut necesită o monitorizare atentă, unele măsuri speciale. Cum este urmărită o astfel de sarcină discutăm cu dr. Ioana Drăgan, medic specialist Obstetrică-ginecologie.
O sarcină este considerată cu risc crescut atunci când apar anumite complicații care ar putea afecta mama, bebelușul sau pe amândoi. Astfel de sarcini necesită managementul unui specialist, care se va asigura că nu survin probleme în timpul sarcinii, al nașterii – indiferent dacă va fi naștere naturală sau prin cezariană –, dar nici după aceasta. O astfel de problemă poate fi o boală preexistentă sau una apărută în timpul sarcinii, la mamă ori la făt. Factorii de risc mai importanți includ vârsta mamei de peste 35 de ani, nașterea prematură în trecut, apariția în sarcină a unor boli cronice (diabet zaharat, hipertensiune arterială) și a complicațiilor (cantitate inadecvată de lichid amniotic, restricție fetală).
Alegerea cu grijă a maternității este un pas important pentru fiecare cuplu, cu atât mai mult în situația în care mama se încadrează în categoria de sarcină cu risc crescut. Dotările de care dispune maternitatea, profesionalismul și empatia personalului medical sunt foarte importante pentru a avea certitudinea că orice situație neprevăzută o să apară va fi gestionată prompt și corect. Maternitatea vizată trebuie să fie un spațiu modern, în care activează medici de elită și care să fie construită anume pentru siguranța și confortul viitoarelor mămici și a bebelușilor.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro