Ce este steatohepatita, de ce apare și cum se manifestă această boală
Data publicării:
Când boala ficatului gras este însoțită și de o inflamație acută a țesutului hepatic, vorbim despre steatohepatită. De ce apare, cum se manifestă această boală și cum este abordată ea de medici discutăm cu dr. Gabriela Șmira, medic primar gastroenterologie.
Steatohepatita este inflamația celulelor ficatului cauzată de prezența în exces a țesutului adipos. Ficatul gras poate apărea în urma consumului excesiv de alcool pentru o perioadă mai lungă de timp, dar poate fi cauzat și de afecțiuni metabolice, precum obezitatea, diabetul zaharat de tip II, dislipidemii. Pentru diagnostic, pe lângă analizele de sânge, sunt recomandate în principal ecografia abdominală și elastografia hepatică tip Fibroscan.
Steatohepatita se poate complica prin fibroză a ficatului, care apoi evoluează către ciroză hepatică. La rândul său, ciroza poate cauza apariția cancerului hepatic. Dat fiind că ficatul gras este o boală cu evoluție îndelungată, managementul acestei afecțiuni trebuie făcut într-un centru specializat în monitorizarea pe termen lung pentru boli de ficat, care să ofere toate tipurile de tratament.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro