Pacienții cu semne sau simptome ale bolii arteriale periferice și cu infecție a piciorului diabetic trebuie evaluați și tratați urgent. Aceştia au riscuri deosebit de mari. Ce presupune intervenţia chirurgicală în cazul lor ne spune dr. Ionuţ Munteanu, medic primar Chirurgie cardiovasculară.
Piciorul diabetic este o complicație care apare frecvent la persoanele cu diabet zaharat. În cazul lor, în lipsa unui tratament complex al piciorului diabetic, riscul de gangrenă, care duce la amputație, este foarte mare. Din fericire, există mai multe soluții terapeutice, care permit revascularizarea membrului afectat, cu rezultate bune pe termen lung.
Managementul corect al piciorului diabetic la un pacient care suferă și de boală arterială periferică trebuie să includă o serie de investigații imagistice avansate: ecografie Doppler, examen angio-CT, angio-RMN sau angiografie. Tratamentul va fi stabilit personalizat, în funcție de rezultatele acestor investigații, iar revascularizarea piciorului se poate realiza printr-o intervenție de chirurgie vasculară, dar și minim invaziv, printr-o procedură endovasculară.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro