Care sunt caracteristicile celui mai nou tip de vaccin anti-HPV
Data actualizării: Data publicării:
Cea mai frecventa cauză în apariţia cancerului de col uterin este infecţia cu virusul Papilloma Uman. Există tipuri de tulpini virale ale HPV cu risc crescut în apariţia acestei boli. Despre necesitatea vaccinării împotriva acestui virus, am discutat cu dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea împotriva HPV. Acest virus se transmite în special prin contact sexual și poate rămâne latent în organism ani de zile. Dacă sistemul imunitar nu reușește să le elimine, anumite tulpini virale pot provoca, în timp, degenerare malignă și cancer de col uterin.
Riscul apariției cancerului de col poate fi redus semnificativ prin teste de screening și diagnostic, dar și prin vaccinare. Un rol esențial în prevenirea acestei boli îl are consultul ginecologic, care trebuie efectuat anual, împreună cu testele specifice – Papanicolau și genotiparea HPV. Medicul ginecolog este cel care va recomanda metodele de screening și diagnostic pentru fiecare pacientă în parte, iar în cazul în care observă anomalii la nivelul colului uterin, poate interveni din timp, prin tratamentul potrivit.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro