Tehnici de supravieţuire, împușcături, adrenalină. Așa decurg exerciţiile vânătorilor de munte de la Brigada "Sarmizegetusa" din Brașov. Toate tacticile de apărare și de doborâre a inamicului sunt intens exersate și perfecționate de militari în zona Diham, din munţii Bucegi.
La 1320 m înălțime, militarii au prezentat onorurile pentru ceremonia de început a exercițiilor alpine demonstrative de anul acesta. Cu muniția și echipamentul în spate, Vânătorii de Munte se antrenează câte 10 ore pe zi. Pe lângă instrucția alpină, militarii înfruntă, zi de zi, şi temperaturile negative.
"Se iniţiază în instrucţia schiului, parcurg sau îşi formează aceste deprinderi de la simplu la complex, urmând ca la final să îşi încununeze activiatea cu un exerciţiu demonstrativ," Lt. col. Cristian Cristescu - comandantul Batalionului 21 VM.
Cei 200 de militari din tabără sunt împărţiţi în trei ateliere.
"O să fie un atelier de învăţare a mersului, de fapt deplasare pe schiuri şi urcarea pantelor, următorul atelier va fi coborârea pantelor prin procedeul de frânare în plug, iar următorul atelier va fi un atelier de coborâre a pantelor prin cristiane", Lt. Laszlo Florea - locţiitor comandant companie .
Camuflați, Vânătorii de Munte pornesc prin zăpadă, executând exerciții pentru doborârea inamicului.
"O să ne deplasăm tactic până la locul în care vom amenaja postul de observare. vom observa tot ce se întâmplă pe partea opusă a dealului nostru şi vom transmite datele în timp real despre obiectivul pe care trebuie să-l vizualizăm", Slt. Victor Popescu - comandant pluton .
Exercițiile demonstrative fac parte din instruirea anuală a militarilor. Taberele de antrenament de iarnă ale Vânătorilor de munte durează două săptămâni.
Reporter:Teodora Puzdrea/Operator: Dan Dascălu