Spitalul CFR Timișoara, disputat între primărie şi CJ
Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș se bat pe vechiul spital CFR, după ce Ministerul Transporturilor a anunțat că vrea să renunțe la aceste unități spitalicești și să le lase în subordinea administrațiilor locale. Deși procedura de transfer nu este clară, în cursul săptămânii trecute, consilierii locali timișoreni și-au dat deja acordul de principiu pentru preluarea spitalului. La scurt timp după, şi consiliul județean a anunțat că este interesat de acest obiectiv.
Cu trei spitale în subordine, Primăria Timișoara vrea o nouă unitate sanitară în portofoliu. Municipalitatea și-a exprimat interesul pentru preluarea Spitalului Clinic Căi Ferate, care aparține acum de Ministerul Transporturilor. Impune însă câteva condiții.
”Una de clarificare a situației patrimoniale, cea de a doua de posibilitate a integrării sale în Spitalul Municipal. Există atât secții, cât și servicii medicale care pot fi complementare, ca cele oferite de spitalul municipal, sunt zone medicale pe care le urmăream de un anumit timp și pe care ni le doream la Spitalul Municipal.”, a declarat Dan Diaconu - viceprimar al municipiului Timișoara
În ce condiții vor fi gestionate spitalele CFR în teritoriu nu este clar încă. Administrațiile locale trebuie, în primă fază, să își exprime interesul pentru preluarea unităților spitalicești. După primărie, şi reprezentanții Consiliului Județean Timiș au intrat pe fir.
”Se face o analiză și la nivelul județului, și la nivel local și la nivel ministerial, unde se pretează cel mai bine să meargă această locație. Există, din punctul nostru de vedere, posibilitatea preluării acestui spital, și trecerea lui în coordonarea Spitalului Județean, astfel încât să extindem domeniile medicale, care nu se regăsesc în cadrul Spitalului Județean. Un domeniu important, recuperarea medicală. Un domeniu pe care nu îl are Spitalul Județean și îl are Spitalul CFR - oftalmologia adulți”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliul Județean Timiș.
În prezent, Spitalul CFR dispune de cinci secții, printre care una de Anestezie și Terapie Intensivă și de Oftalmologie, laboratoare de analize medicale și radiologie, plus trei compartimente pentru Geriatrie, Diabet și Nutriție și Prevenirea Infecțiilor Nosocomiale.
”Spitalul CFR din Timișoara are peste 200 de paturi pentru internarea pacienților și este situat chiar în centrul orașului. Sunt două caracteristici care au stârnit interesul autorităților din orașul de pe Bega”, relatează Mihaela Crețu, jurnalist Digi24.
În 2013, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Relu Fenechiu, a decis să treacă unitățile sanitare CFR din țară în subordinea Ministerului Sănătății. Un an mai târziu, spitalele reveneau în portofoliul Transporturilor. Ministerul are acum în administrare 15 unități spitalicești.
reporter: Mihaela Crețu/ operator: Dan Petcu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News