Veste bună pentru pacienţii care se tratează în străinătate. Începând din acest an îşi vor putea primi banii cheltuiţi pentru tratamente şi operaţii mult mai repede şi asta deoarece Casa Naţională de Sănătate a reuşit să mai reducă birocraţia.
Până acum pacienţii erau nevoiţi să vină la CAS cu actele medicale traduse la un traducător autorizat, ceea ce însemna timp pierdut şi alţi bani cheltuiţi. De acum instituţia se va ocupa şi de traducerea actelor originale, pe lângă decont.
Anul trecut, la nivel naíonal CNAS a decontat 13,3 milioane de lei pentru tratamente acordate in spitale din Uniunea European. Suma este în scădere faţă De 2017 când a fost alocati 17 milioane de lei. Cele mai multe cereri au venit din Germania, Italia, Franţa şi Spania şi au fost pentru afecţiuni oncologice şi cardiologice.
"Persoana asigurată, care a beneficiat de servicii medicale în străinătate, pentru care Statul Român decontează cheltuielile, nu mai este nevoie să-şi traducă singură documentele, să le legalizeze. Documentele medicale care sunt anexate cererii de rambursare pentru decontarea cheltuielilor. Cheltuielile sunt suportate de către Casa judeţeană, respectiv Casa Naţională. Un lucru extraordinar. Eliminăm timpi, cheltuială", Sorin Melinte - preşedinte CAS Braşov.