Litovoi, descoperirea unicat din Țara Hațegului
Un nou mamifer preistoric, descoperit în Geoparcul Dinozaurilor. Litovoi, așa cum a fost el denumit, este o specie de mamifer contemporan cu dinozaurii pitici din Țara Hațegului. Cu o vechime de 70 de milioane de ani, Litovoi aduce informații inedite despre viața existentă în fosta insulă a Hațegului. Specialiștii spun că morfologia unică a craniului acestui mamifer este dublată de una similară, unică, a creierului. Fosilele găsite au permis cercetătorilor să reconstituie corpul și greutatea animalului.
Descoperirea fosilelor a fost făcută pe albia râului Bărbat de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor. O echipă formată din mai mulți cercetători a analizat apoi aproape 4 ani structura scheletului descoperit.
”Descoperirea atestă faptul că în Cretaticul Superior, în această zonă, nu trăiau doar dinozauri pitici, ci și mamifere, nedescoperite până acum pe niciun alt teritoriu european”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.
”A trăit acum 70, 68 de milioane de ani, împreună cu dinozaurii pitici din Țara Hațegului, de fapt era un contemporan al lor, făcea parte din același ecosistem, practic mișuna pe la picioarele dinozaurilor respectivi”, a spus Zoltan Csiki-Sava, prof conv dr Universitatea București.
Cercetarea îndelungată a demonstrat că mamiferul avea o lungime de 18 centimetri, era asemănător rozătoarelor din timpurile noastre și nu se putea cățăra în copaci.
”Animalul acesta are craniul complet conservat și am putut să vedem efectiv care este structura craniului prin tomografie computerizată creierul lui era pe de o parte alcătuit foarte, foarte modern, foarte asemănător cu cel al mamiferelor actuale, dar pe de altă parte era un creier care, ca dimensiune, ca volum, era mult mai redus comparativ cu dimensiunea corpului”, a declarat Zoltan Csiki-Sava, prof conv dr Universitatea București.
Identificarea lui Litovoi reconfirmă importanța paleontologică la nivel mondial a Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului.
”Litovoi tolocefalus poate fi văzut ca o piesă importantă dintr-un mare puzzle la care cercetătorii lucrează, în încercarea lor de a reconstitui mediul de viață care exista acum 70 de milioane de ani”, a spus Adina Popa, purt. cuv. Geoparcul Dinozaurilor.
”Descoperirea Litovoiului reprezintă o foarte mare bucurie pentru noi pot să le spun turiștilor și să inreracționez mult mai mult cu ei spunându-le că fauna din Țara Hațegului era mult mai complexă, nu doar niște dinozauri și câțiva vulcani”, a declarat Vlad Iorgon, ghid Geoparcul Dinozaurilor.
Geoparcul Dinozaurilor este inclus în patrimoniul UNESCO. Aici au trăit nu doar dinozaurii pitici, unici în lume, ci şi reptile zburătoare gigantice. În urmă cu 70 de milioane de ani, actualul teritoriu al Țării Hațegului era o insulă marină.
reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariş
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News