Au pârjolit porcul, l-au tranşat şi au pregătit bucate gustoase, din care s-au înfruptat cu toţii. Asta s-a întâmplat la o şcoală din Arad, la Liceul UCECOM "Spiru Haret", unde elevii au avut parte de o lecţie specială în prag de sărbători: de… tăiat porcul! "Materia primă" a venit din partea şcolii, iar de bunătăţile gătite apoi s-au bucurat toţi cursanţii şi profesorii unităţii de învăţământ care pregăteşte bucătari şi ospătari. Tradiţiile trebuie păstrate, iar practica este totul, aşa că profesorii care predau la clasele de bucătari şi ospătari de la Liceului Tehnologic UCECOM "Spiru Haret" din Arad s-au gândit să le arate live elevilor cum se taie porcul şi să îi pună la muncă: au tranşat împreună un porc de aproximativ 150 de kilograme.
„Noi aplicăm o lecție practică pentru elevii noștri, de la alimentație publică pentru bucătari și ospătari, am făcut o combinație cu Sfântul Nicolae, unde se dau cadouri copiilor, noi din partea școlii, facem cadou această lecție practiă cu rezultate concrete, ei pregătesc cum se vede, și ei vor consuma ceea ce produc. Avem în școală 230 de elevi, toți vor participa la servirea mesei, un cadou de Moș Nicolae”, spune Ioan Toncian -Directorul Liceului Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Arad.
De la pârjolire şi până la pregătirea ultimului produs din carnea de porc, elevii au urmat pas cu pas toate etapele: tranşare, recunoaşterea şi scoaterea organelor, iar apoi prepararea unor reţete tradiţionale.
„După ce porcului i s-au scos intestinele, urmează tranșarea în carcase, o să se împartă în două, și abia dupa aceea o să începem practic să îl tranșăm pe părți anatomice. Practic, o să scoatem pulpele, o să scoatem spata, pieptul, o să îi scoatem cotletul, muschiulețul”.
Elevii au fost atenţionaţi asupra unui lucru pe care nu trebuie să-l uite niciodată: analiza cărnii, pentru a preveni îmbolnăvirea cu trichineloză. Ei s-au declarat încântaţi de lecţia oferită.
„Mi se pare o idee bună, eu sunt de la țară și am mai văzut cum se procedează la tăierea unui porc... îi bine pentru cei de la oraș care nu știu și au fost aici și au văzut.”
„Sunt un elev de la clasa de bucatări, și mi se pare o idee foarte bună să facem o asemenea activitate la noi la școală, am învățat cum să tranșăm un porc, cum să separăm cotletul, și cum să scoatem coastele.”
„Sunt în clasa de bucătari, este prima oară când văd cum se tranșează un porc, și pentru mine a fost o lecție de viață frumoasă”.
După tranşare, elevii au avut ocazia să şi gătească împreună. S-a optat pentru un preparat traditional, iar rezultatul s-a văzut după aproximativ o oră de muncă la comun.
„Trebuie ca elevii să cunoască faptul că fiecărei rețete îi corespunde o parte anatomică, și toate la un loc se împletesc cu obiceiurile acestui sezon”, adaugă Auruţ Codrean, maistru instructor în alimentaţie publică.
Partea cea mai bună a venit la final, pentru că cei peste 200 de elevi ai liceului şi profesorii lor s-au înfruptat cu toţii din bunătăţile pregătite.