Invitație în Sibiul plin de legende 

Data publicării:
TURIST TURNUL SFATULUI SB

Ne oprim acum în inima Transilvaniei, într-un loc încărcat de istorie, unde trecutul se confundă cu prezentul. Vom vedea două dintre cele mai reprezentative obiective ale Sibiului plin de legende. Podul Minciunilor și Turnul Sfatului conturează imaginea unui oraș în care medievalul și-a păstrat caracteristicile.

O luăm la pas prin Centrul Vechi al Sibiului și ajungem în Piața Mare: unul dintre locurile cele mai cunoscute ale orașului, grație mărimii și clădirilor care o înconjoară. Aici, privirea ne cade pe Turnul Sfatului. Iar numele acestuia nu e ales la întâmplare. Mai demult, lângă turn se afla clădirea primăriei, unde se țineau binecunoscutele întâlniri ale sfatului popular.

"Turnul Sfatului rămâne ca un simbol al orașului. Turnul Sfatului este de fapt unul dintre desenele sau formele prin care recunoști Sibiul. Atunci când te duci în oraș ai întotdeauna niște forme, niște imagini prin care îți dai seama în ce oraș te afli. Și atunci, când vedem Turnul Sfatului știm că suntem la Sibiu",  Răzvan Pop - istoric

Până la mijlocul secolului al XVI-lea, Turnul Sfatului era, de fapt, o poartă prin care locuitorii vremii intrau în oraș. După un cutremur foarte puternic, turnul s-a prăbușit. La puțin timp însă, a fost reconstruit, adăugându-i-se un orologiu. Astfel, trecatorii pot observa cu ochiul liber scurgerea timpului. Iar acesta trece frumos atunci când atmosfera din Piața Mare rimează cu veselia.

"Îmi place foarte mult Sibiul. Este un oraș foarte frumos. Clădirile vechi sunt foarte frumoase, iar vremea este iarăși frumoasă. Un pic rece, dar pentru noi, finlandezii este în regulă, suntem obișnuiți", turist.

"Am venit pentru prima dată în Sibiu și mi se pare un loc foarte interesant. Clădirile au ceva a parte. Pe acoperișuri, putem vedea niște ochi. Și acest lucru mă face să spun că sunt cele mai interesante clădiri. Nu am întâlnit nimic asemănător în Europa", turist.

Urcăm câteva trepte și, după cinci minute, ajungem în vârful turnului. Peisajul îți taie răsuflarea. Clădirile acoperite cu haina albă a iernii te fac să crezi că ai ajuns în ținutul înghețat al Zânei Zăpezii. Iar culmile munților Făgăraș par doar la o aruncătură de băț.

"Îmi place, cel puțin că este zăpadă, se vede cu totul și cu totul altfel și, nu știu, este ceva de vis", turist.

Odată coborâți din turn, ajungem în Piața Mică, unde se află vestitul Pod al Minciunilor sau al Mincinoșilor. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, accesul în cetatea Sibiului se făcea printr-un tunel curbat, ce trecea pe sub un rând de case. Zona devenise insalubră, sufocată de gunoaie care produceau un miros neplăcut. Astfel, tunelul a fost demolat și a apărut un pod de lemn. În 1859 a apărut podul de azi. Zeci de legende roiesc în jurul lui.

"Cea mai frumoasă spune că sibienii nu mint și doar aici pot minți. O alta spune că sibienii și soldații austrieci care se plimbau în această zonă își aduceau frumoasele domnițe în această zonă și le promiteau marea cu sarea. Nu se întâmplau evident acele promisiuni",  Răzvan Pop - istoric.

Legenda se menţine vie si in zilele noastre: în fiecare săptămână, zeci de cupluri leagă aici jurăminte de iubire, simbolizate prin lacăte de fier legate de grilajul podului. O altă legendă spune că, pe vremuri, aici, precupeții își vindeau marfa. Însă, de cele mai multe ori, aceștia exagerau cu lauda, ba chiar inventau. Așa a apărut denumirea de loc al mincinoșilor. Istoricii, mai cred și că denumirea podului se trage dintr-o traducere greșită din limba săsească veche în germana modernă. Însă, oricare ar fi povestea adevărată, podul își păstrează din misticism și atrage mii de curioși în fiecare an.

Atât Podul Minciunilor cât și Turnul Sfatului sunt monumente istorice de importanţă naţională şi sunte cele mai fotografiate obiective turistice din Sibiu.

Reporter: Mădălina Micu
Operator: Ionuț Tenie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”