Hunedoara - o lume într-un singur județ
Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, Parcul Național Retezat și taragotistul Pera Bulz - cu asta se mândrește Hunedoara în patrimoniul UNESCO. Este, de altfel, singurul județ din țară care are patru monumente naturale, culturale și umane incluse pe lista valorilor mondiale. Pentru a atrage şi mai mulți turiști în zonă, cei care se ocupă de ele şi consiliul județean au încheiat un protocol de colaborare.
Protocolul încheiat cu autoritățile hunedorene prevede crearea unei strategii comune de promovare a obiectivelor din patrimoniul UNESCO, dar şi dezvoltarea infrastructurii care să faciliteze accesul turiștilor.
Semnatarii trebuie totodată să îi ajute şi pe alții să obțină recunoașterea UNESCO și să continue schimburile de bune practici cu alte organisme internaționale.
”Nu este suficient ca să fim împreună sau ca să ne promovăm împreună, trebuie să avem proiecte împreună care să ducă la dezvoltarea turismului și implicit la dezvoltarea economiei județului Hunedoara”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreședinte CJ Hunedoara.
”Aceste monumente sunt foarte variate și vin din zone ale patrimoniului diferite, vorbim de cultură, vorbim de patrimonii materiale, vorbim de patrimoniu natural. Faptul că în România lucrurile acestea sunt gestionate separat este desigur firesc, dar trebuie să tindem către o colaborare între aceste domenii, astfel încât lucrurile să poată fi gestionate integrat”, a spus Irina Iamandescu, Institutul Național pentru Patrimoniu.
Primul obiectiv natural din Hunedoara inclus în patrimoniul UNESCO a fost Parcul Național Retezat, în anul 1979, ca rezervație a Biosferei.
”Ținând cont că avem și o desemnare internațională, atenția lumii se focalizează astfel asupra acestui teritoriu și ca necesități obiective, în 1999 se înființează administrația Parcului Național Retezat, Rezervație a Biosferei”, a spus Zoran Acimov, director Parcul Național Retezat.
Din 1999, în patrimoniul UNESCO au fost incluse și cetățile dacice din Munții Orăștiei. Se remarcă Sarmizegetusa Regia, considerată cea mai mare așezare din spațiul antic, întinsă pe un deal de peste 4 km și jumătate. În urmă cu 3 ani, un alt monument cultural intra pe lista celor protejate - Geoparcul Dinozaurilor, locul unic în lume în care, acum 30 de milioane de ani, au trăit dinozauri pitici.
”Aceste entități, fiecare are o poveste, o semnificație, o valoare. Geoparcul reprezintă o sinteză a unor lucruri dintr-un teritoriu aparte, care este Țara Hațegului”, povestește Alexandru Andrășanu, director Geoparcul Dinozaurilor.
În 2012, taragotistul Pera Bulz primește titlul de Tezaur Uman Viu pentru păstrarea folclorului și a tradițiilor românești.
”Mă voi strădui să respect cu strictețe autenticitatea folclorului nostru local de-acolo ne-am născut, de-acolo ne tragem”, a spus Pera Bulz, taragotis.
Autoritățile au început demersurile şi pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO a bisericilor din Țara Hațegului și a Castelului Corvinilor din Hunedoara.
reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News