Drumul către țările din vestul Europei s-a dovedit încă o dată de neparcurs pentru câteva sute de refugiați care stau în taberele din Belgrad. Aproape 300 dintre ei au eșuat ieri, în tentativa de a ajunge la granițele Ungariei. Pe parcursul celor aproape 50 de km parcurși, numărul lor s-a înjumătățit, mulți au ales să se întoarcă din drum. Frigul și foamea i-au făcut pe refugiați să se întoarcă în Belgrad după numai un sfert din drumul parcurs pe jos spre granița cu Ungaria.
„Toți refugiații au răni la picioare și mai este drum lung."
„Toți băieții sunt, acum, bolnavi și nu mai pot merge pe jos până la granița cu Ungaria."
În capitala Serbiei sunt între 700 și 800 de refugiați, cei mai mulți din Afghanistan. Chiar dacă dorm în parcuri, pe pământ și sunt plini de răni, mulţi dintre ei nu renunţă.
„Fratele și prietenii mei au plecat spre granița cu Ungaria, dar le-am spus să nu plece pentru că poliției și oamenilor din Ungaria nu le pasă."
Ahmed a plecat din Afghanistan în luna mai în căutarea unui adăpost și a păcii.
„Am plătit traficanților de ființe umane între 10 și 12 mii de dolari", povestește Ahmed.
Nazif stă într-un parc din Belgrad de aproximativ 2 săptămâni. Încearcă să ajungă în Franța, unde are prieteni care îl pot ajuta.
„Ei mă pot ajuta acolo în mai multe feluri. Oriunde ai niște rude, ele te pot ajuta în asemenea situații. Din acest motiv, vreau să ajung în Franța. Cât ți-a luat să ajungi aici? Aici, în Belgrad? Da. Cam 4 luni. Am plecat din țara mea și am trecut granița Iranului și Bulgariei. Mi-a luat 4 luni", spune și Nazif.
La fel ca şi alti refugiaţi, Nazif a crezut în promisiunea reprezentanţilor unor ONG-uri că vor putea trece granița Ungariei.
„Încercăm să îi ajutăm în orice fel putem", adaugă Branislova Djonin, reprezentantul unui ONG din Belgrad.
„Le-au promis că pot organiza intrarea în Ungaria, ceea ce este imposibil, iar noi, pur și simplu, i-am convins că este o singură modalitate corectă, cea legală", completează Vladimir Cucic, comisarul pentru refugiați al Serbiei.
În Serbia sunt, în prezent, aproximativ 7.000 de refugiați. Pentru cei mai mulţi este o țară de tranzit spre ţări din Europa de Vest.