Porțile universităților din Timișoara s-au deschis din nou pentru înscrierea viitorilor studenți. Deși numărul celor care își depun dosarele de admitere este vizibil mai mic în sesiunea de toamnă, printre candidați se numără în special absolvenții care nu au luat Bacalaureatul în prima sesiune. ”Geodezie, ca primul profil și al doilea profil e Facultatea de Instalații. Am avut o problemă în prima sesiune, nu am putut să dau și am dat în a doua sesiune”, spune Andrei. - Și cum te-ai descurcat? ”Bine, am luat 7.58”. ”La inginerie geodezică. Am picat la Română”. - și cum a fost acum în toamnă, a fost mai ușor? ”Nu neaparat mai ușor dar am învățat”, afirmă Amalia. ”Așa i-am și spus că, dacă nu îl ia acum, anul viitor nu va mai vedea facultatea”, adaugă mama Amaliei.
Însă printre cei care vin la înscrieri în această perioadă se numără și studenți care vor să opteze pentru o altă specializare. Este și cazul lui Alexandru Kurunczi, care, deși a optat pentru Facultatea de Drept la terminarea liceului, acum s-a hotărât să se înscrie la Jurnalism. ”Facultatea aceasta este a doua mea încercare și cred că am făcut alegerea potrivită. E greu, sunt convins că e multă alergătură, dar sunt tânăr și cred că o să mă descurc”, apreciază Alexandru Kurunczi.
Alexandru a şi experimentat deja, practic, munca de reporter, alături de echipa Digi24 Timişoara: ”Astăzi are loc o nouă sesiune de înscrieri la Universitatea de Vest din Timișoara. Sunt Kurunczi Alexandru, viitor student la Jurnalism”.
Universitatea de Vest din Timișoara este una dintre instituţiile care încă îi mai aşteaptă pe viitorii studenţi. Aici, mai sunt diponibile peste 300 de locuri bugetate și alte 2.600 la cu taxă. Pentru ocuparea locurilor libere, rămân deschise și centrele de înscriere din Reșita, Deva și Drobeta Turnu Severin, unde se pot înscrie candidați din județele învecinate.
”Realist vorbind, nu cred că numărul celor înmatriculați la licență va fi foarte mare din rândul celor care au promovat Bacalaureatul în sesiunea de toamnă. Dacă anul trecut am înmatriculat în jur de 600 de studenți în toamnă, realist cred că în jur de 300, 300 și ceva vor fi”, declară Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Și Universitatea Politehnica dispune încă de peste 300 de locuri finanțate de la bugetul de stat și alte 500 la cu plată. ”Mergând pe ceea ce s-a întâmplat anii trecuţi ne așteptăm ca și anul acesta să reușim să ne ocupăm locurile disponibile, ba chiar și o parte din locurile cu taxă”, spune Mircea Popa, prorector în cadrul Universității Politehnica din Timișoara.
Perioada în care cadidații își pot depune dosarele este 8-21 septembrie pentru Universitatea de Vest din Timişoara și 5 - 14 spetembrie pentru Politehnica. La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, candidaţii îşi pot depune dosarele între 8 și 18 septembrie. Și aici sunt aproximativ 100 de locuri bugetate disponibile și peste 200 la taxă. La Universitatea de Medicină și Farmacie din capitala Banatului au fost ocupate toate cele peste 1.000 de locuri.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche