”Eu, mami si Eli”. Așa își descrie Edelina o parte din noua familie. Fetița de cinci ani a fost adoptată de familia Cristureanu în luna martie a anului trecut. Soarta i-a dăruit nu doar doi parinți, ci și doi frați și o soră.
”Copiii au acceptat-o într-un mod extraordinar. Ne-au dat lecții de foarte multe ori. În prima zi în care ea a venit, noi la masă ne rugăm - „Doamne, mulțumim pentru masă, te rugăm să ne dai o surioară în familie". Și apoi Elisa, fetița noastră a spus: „Doamne, mulțumim pentru această masă, te rugăm să nu ne mai dai o surioară că avem deja una", a povestit Simona Cristureanu, mama Edelinei.
”Edelina s-a schimbat foarte tare. I-a lipsit o familie. A avut multe lipsuri și în special de dragoste a dus lipsă”, spune Radu Cristureanu, tatăl Edelinei.
”La început a fost mai greu, pentru că mai plângea. Dar acum este aproape un an, se împlinește imediat și ne înțelegem foarte bine”, spune Andrei Cristureanu, fratele Edelinei.
Odată cu adopția Edelinei, s-a schimbat nu doar formula familiei Cristureanu, ci și regulile casei, din vacanțele la munte. ”Noi dormim cu mami, băieții cu băieții”, spune Edelina. - Cu cine te înțelegi mai bine, cu surioara sau cu frații? ”Cu Elisa”, - Ce îți place să faci cu ea? ”Să desenez”.
”Important este să îi accepte așa cum sunt, să le arate că sunt acolo pentru că sunt iubiți și că, orice ar face, nu vor fi duși înapoi acolo de unde au fost luați”, spune Laura Jacan - psiholog în cadrul asociației „Ador copiii".
Alături de Edelina, alți 15 copii care au fost adoptați din centrele de plasament au venit la schi împreună cu noii părinți. Ideea le aparține unui grup de 15 voluntari din stațiunea Muntele Mic, din județul Caraș-Severin, care le-au pregătit un program prin care cei mici să câștige încredere în sine.
- Cum te distrezi de cand ați venit aici? ”Foarte bine. Merg acolo pe pârtie, mă dau pe teleschi, mai dau și câteva căzături”, ”O să mergem în drumeții și o să primim premii. E prima oară la schi”, - Și îți place? ”Da, e foarte frumos”.
”Nici nu s-a observat că ei au trecut printr-o problemă. A mers ca pe schiuri. A „patinat" toată lumea”, afirmă Ciprian Gaica, organizator "Zâmbete pe schiuri".
”Am plecat de la primii paşi care se învață pe schiuri. Avem copii cu o motricitate extraordinară. Unii au reușit să facă plugul. Noi o numim pizza, să fie mai interesant pentru ei”, precizează Laurențiu Dumulescu - instructor schi în cadrul clubului Muntele Mic Extrem.
Tabăra intitulată „Zâmbete pe schiuri" va continua până pe 6 martie. În această perioadă, alți 30 de copii cu sindrom Down sau autism vor veni în stațiunea montană, ca să ia contact cu sporturile de iarnă şi ca să-şi facă noi prieteni.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche