Consiliere psihologică gratuită, pentru părinții cărora le-au murit copiii. Cum se face înscrierea și câte ședințe sunt decontate

Data publicării:
Sad couple listening to a marriage counselor during a therapy sitting on a sofa at home
Ședinţele de consiliere psihologică gratuite sunt pentru fiecare dintre părinţi, atât individual, cât şi împreună. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia gratuit de şedinţe de consiliere psihologică asigurate de Colegiul Psihologilor din România, transmite miercuri Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de şase luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului. Guvernul a aprobat în acest sens normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită şi "Ziua Părinţilor de Îngeri", prin care se stabileşte modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, înscrierea părinţilor se face pe baza recomandării medicului de familie, precum şi a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima şedinţă efectuată. Totodată, de şedinţele de consiliere psihologică beneficiază fiecare dintre părinţi, atât individual, cât şi împreună.

Şedinţele de consiliere psihologică sunt asigurate de către psihologi atestaţi de Colegiul Psihologilor din România. Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă are nevoie de sprijin specializat şi cred că este important să ştie şi să simtă că nu este singură”, a declarat, în comunicat, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Decontarea şedinţelor se va face la solicitarea psihologilor de către Agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.

Ministerul de resort precizează că efortul bugetar anual, provenit din bugetul instituţiei, este estimat la aproximativ şase milioane lei, pentru un cost mediu al şedinţei de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinţi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Xinhua Headlines: Rising BRICS paves way for inclusive global development
Turcia, țară membră NATO, a fost invitată să devină „țară parteneră” a comunității BRICS
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...