Consiliere psihologică gratuită, pentru părinții cărora le-au murit copiii. Cum se face înscrierea și câte ședințe sunt decontate

Data publicării:
Sad couple listening to a marriage counselor during a therapy sitting on a sofa at home
Ședinţele de consiliere psihologică gratuite sunt pentru fiecare dintre părinţi, atât individual, cât şi împreună. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia gratuit de şedinţe de consiliere psihologică asigurate de Colegiul Psihologilor din România, transmite miercuri Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de şase luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului. Guvernul a aprobat în acest sens normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită şi "Ziua Părinţilor de Îngeri", prin care se stabileşte modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, înscrierea părinţilor se face pe baza recomandării medicului de familie, precum şi a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima şedinţă efectuată. Totodată, de şedinţele de consiliere psihologică beneficiază fiecare dintre părinţi, atât individual, cât şi împreună.

Şedinţele de consiliere psihologică sunt asigurate de către psihologi atestaţi de Colegiul Psihologilor din România. Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă are nevoie de sprijin specializat şi cred că este important să ştie şi să simtă că nu este singură”, a declarat, în comunicat, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Decontarea şedinţelor se va face la solicitarea psihologilor de către Agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.

Ministerul de resort precizează că efortul bugetar anual, provenit din bugetul instituţiei, este estimat la aproximativ şase milioane lei, pentru un cost mediu al şedinţei de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinţi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
John Krasinski, fermecat de soția lui, Emily Blunt, din momentul în care a întâlnit-o: De când i-am strâns...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...