Teatrul-circ nu este o noutate pentru România. Festivaluri similare s-au ţinut anii trecuţi la Călăraşi şi la Oradea. Anul acesta, Aradul găzduiește un asemenea eveniment, pe care speră să-l tranforme într-unul de tradiţie.
”Ce aşteptăm noi de la acest festival? În primul rând să îi bucurăm pe arădeni. Să-i bucurăm pe cei tineri, copii, dar numai, pentru că el se adresează deopotrivă tuturor spectatorilor indiferent de categoria de vârstă”, afirmă Daniela Pădurean Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură Arad.
Printre trupele venite la Festivalul de Teatru-Circ de la Arad se numără una din Belgia. Rosa Mattis s-a născut în Suedia. În urmă cu patru ani, a creat spectacolul cu care a venit la Arad, o poveste despre spaţiile părăsite din oraşe, care sunt, în viziunea artistei, locuri care lasă imaginaţia să zboare.
”Aş spune că e mai mult circ pentru că eu sunt o artistă de circ şi îmi aduc tehnica de circ într-o propunere teatrală. Provin însă din circ şi nu aş îndrăzni să mă numesc o actriţă!”, precizează Rosa Matthis, artist de circ.
”Spectacolul începe într-o manieră liniştită şi cu toate astea ne introduce într-un univers...”, adaugă Sincron Valentin Boucq, asistent lumini şi sunet.
Deşi nu au fost siguri de ce vor vedea, foarte mulţi spectatori s-au arătat interesaţi de noua formă de artă propusă de organizatorii festivalului:
”Sunt sigură că o să fie interesant şi abia aştept să văd cum o să fie”, - Ai mai văzut aşa ceva până acum? ”Nu. Şi sunt foarte curioasă să văd”.
”Nepotul meu a zis că... hai să mergem că nu ştim ce e ăla teatru cu circ şi aşa am venit să vedem teatru cu circ! Teatrul pentru bunici - circul pentru copii”.
Până sâmbătă, în cadrul Festivalului de Teatru-Circ de la Arad vor fi prezentate șapte spectacole, unele dintre ele chiar de două ori. Pe tot parcursul evenimentului, intrarea la toate reprezentaţiile este liberă.
Lună plină... de teatru la Arad. Cozi la casele de bilete și săli pline
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche