Luna aprilie, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. Deşi este prima zi din luna, anunţul făcut de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă nu este o păcăleală: niciun pacient internat aici nu va mai fi operat, până când unitatea nu va primi finanţare, în aşa fel încât pacienţii să nu mai plătească din bani proprii materialele sanitare. Singurii bolnavi care erau trataţi erau cei internaţi în regim de urgenţă. Scandalul a ajuns până la ministerul sănătăţii, iar după câteva zile activitatea Institutului a fost reluată.
În mai, la Maternitatea Bega, bebeluşul fotbalistul Cristian Bud moare la doar patru zile de la venirea pe lume, deşi medicii îi dăduseră nota 10 la naştere. Familia susţine că a primit asigurarea că băieţelul este sănătos, deşi acesta avea hipertensiune pulmonară. În plus, mama acuză că nu a avut parte de un tratament adecvat pentru o maternitate. Ministerul Sănătăţii a luat atunci poziţie. La aceeaşi clinică, după câteva zile, o altă pacientă a susţinut că i s-a făcut operaţie de cezariană pe viu, fără să fie anesteziată.
Luna iulie, Spitalul Judeţean din Timişoara. Fiica unui bolnav dă vina pe doi medici de la Clinica de Neurochirurgie pentru moartea tatălui ei. Femeia susţine că bărbatul a fost operat de un anevrism cerebral, iar pe perioada internării a luat o bacterie intraspitalicească periculoasă. Le reproşa atunci medicilor că, deşi tatăl său se simţea foarte rău, a fost externat. După câteva zile a ajuns în stare gravă, de data aceasta la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babeş, unde a şi murit. Femeia i-a dat în judecată, pentru malpraxis, pe medicii care s-au ocupat de tatăl său.
Luna septembrie, Spitalul Athena din Timişoara. Oamenii legii percheziţionează unitatea medicală, suspectând că acolo s-ar fi făcut decontări ilegale pentru tratamente. Mai exact, clinica privată ar fi făcut internări fictive şi ar fi tratat pacienţi doar în acte pentru a bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Prejudiciul estimat: aproximativ 150 000 de lei. În urma anchetei, mai mulţi angajaţi ai spitalului s-au ales cu dosare penale.
În noiembrie, Spitalul Judeţean din Timişoara este subiectul unui nou scandal. Reprezententanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate îi acuză pe cei din conducerea unităţii că ar fi singurii din judeţ care refuzat să introducă în foaia de observaţie a fiecărui pacient un act prin care bolnavul decalară, dacă pe perioada spitalizării, a cumpărat medicamente şi material sanitare. Pe de altă parte, managerul susţine că spitalul respectă o procedură de rambursare a banilor către pacienţi.
redactor: Adina Iriza
editor web: Călin Țenche