Riscă să rămână fără căldură, la iarnă. Lipsa agentului termic poate afecta 30.000 de oameni din județul Hunedoara

Data publicării:
huila

17 mii de oameni din Deva și 12 mii din Valea Jiului riscă o iarnă geroasă nu doar afară, ci și în locuințe.

Cei care sunt branșați la sistemul centralizat spun că nici nu vor să se gândească la ce îi așteaptă:

”Suntem îngrijorați, pentru că noi de ei depindem cu căldura, așteptăm să vedem”,
”Foarte, foarte greu se vor descurcă, foarte greu o să fie, și în primul rând pentru atâta puhoi de lume angajată acolo, ce o să facă”,
”E normal ca o termocentrală care deservește un oraș întreg să rămână fără stocuri de cărbune? Evident, nu”,
”S-a închis tot că nu ne mai trebuie. Și acum? Nu avem. E normal, e corect? Nu”.

Depozitele termocentralelor Mintia și Paroșeni sunt aproape goale. Pentru producerea agentului termic e nevoie, în fiecare zi calendaristică, de 5.000 de tone de huilă - 2.200 pentru Paroșeni și 2.800 pentru Mintia. De la exploatările miniere din Valea Jiului se extrag însă cel mult 4000 de tone de cărbune în fiecare zi lucrătoare.

”Asta înseamnă un deficit de 40 de mii de tone lunar, necesar termocentralelor”, - Deficit pe care cum îl veți putea acoperi? ”Pe care din surse proprii nu îl putem acoperi și asta în mare parte din cauza investițiilor care trebuiau să se facă și nu a fost sursa de finanțare”, ne-a declarat Sandu Sorin, director Divizia Minieră CEH.

Pentru ca situația să poată fi remediată până la debutul sezonului rece, primarii din Deva și Petroșani au trimis scrisori deschise atât președintelului Klaus Iohannis, cât și premierului Victor Ponta. În opinia celor doi edili, problema agentului termic nu poate fi rezolvată decât prin implicarea Executivului.

”Sunt în situația de a rămâne fără căldură aproape 30 de mii de oameni, cetățeni în vârstă, spitale, școli și suntem la sfârșitul verii, aproape de toamnă, iarnă și trebuie să se găsească foarte reprede soluții”, precizează Petre Mărginean, primarul Devei.

Furnizarea agentului termic începe cel mai târziu în 1 noiembrie și durează până în 15 aprilie anul viitor. Autoritățile locale din Hunedoara cred că asigurararea căldurii pentru cele aproape șase luni de iarnă nu este posibilă decât prin cumpărare de huilă, fie de la alte exploatări din țară, fie din import.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri