Mărioara Teodor lucrează ca și îngrijitor, în vreme ce soțul ei este angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Banat. Deşi nu aveau cunoştinţe medicale, s-au hotărât să-i ajute pe locuitorii din Gad. Astfel, au învăţat tehnicile de prim ajutor.
”Am foarte multe persoane apropiate, bătrâne, bolnave, care nu au niciun sprijin şi nu numai apropiaţii mei, dar şi lumea din sat”, ne mărturisește Mărioara Teodor.
Timp de patru zile, câte șase ore, cei doi soţi au asistat conştiincioşi la cursurile de prim ajutor şi resuşcitare susţinute de voluntari de la Crucea Roşie.
”Am insistat foarte mult pe resuscitarea cardio-respiratorie pentru că e cea mai importantă. cinci minute are la dispoziţie salvatorul să resuscitze o persoană. Salvarea nu o să ajungă decât după o oră și jumătate”, ne explică Dănuț Hohnogi, instructor de prim ajutor, de la Crucea Roșie Timiş.
Lucian Trif, director la Crucea Roșie Timiș, ne explică: ”Este cel mai izolat sat din Judeţul Timiş. Cu drum de acces doar către Ghilad foarte greu operabil. Un alt aspect a fost vârsta înaintată a populaţiei din Gad”.
Oamenii din Gad spun că punctul de prim ajutor inaugurat este foarte important pentru ei: cel mai apropiat punct medical pentru locuitorii din satul Gad se afla la 12 km. Drumul este însă greu de parcurs. Echipa Digi24 Timișoara a făcut un experiment: dacă această distanţă, în mod normal, se face în 10 minute, noi am parcurs-o în jumătate de oră asta pentru că nu se poate circula cu mai mult de 20 km/h.
În condiţiile în care nu există fonduri pentru modernizarea drumului comunal, autorităţile locale nu pot face nimic, iar iarna, problemele se agravează.
reporter: Marcela Sferlea
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche