Crucea Roşie ucraineană a anunţat miercuri că unul dintre birourile sale situate în regiunea Doneţk, în estul ţării, foarte aproape de linia frontului, a fost distrus „în urma unui atac rusesc”, care nu s-a soldat cu victime. Anunțul vine în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, a menționat succesele armatei sale pe frontul ucrainean, în cadrul discuțiilor de la summitul BRICS, unde „a primit favorabil” ofertele de mediere din partea unor ţări membre ale organizației.
Crucea Roșie denunță încălcarea dreptului umanitar
„În urma unui atac rusesc asupra oraşului Kurahove, în regiunea Doneţk, a fost distrus un centru cultural care găzduieşte biroul secţiei din districtul Marinka a Crucii Roşii ucrainene", a anunţat Crucea Roșie într-un comunicat publicat pe Facebook, transmite AFP, preluată de Agerpres. „Din fericire, niciunul dintre membrii personalului sau voluntari nu a fost rănit în urma atacului”, a afirmat organizația.
Forţele ruse se află la intrarea în Kurahove, un oraş industrial din estul Ucrainei, care a fost părăsit de o mare parte a populaţiei din cauza luptelor.
Crucea Roşie ucraineană a denunţat „încălcarea dreptului internaţional umanitar şi atacurile împotriva ţintelor civile şi a organizaţiilor umanitare”.
În acelaşi timp, mai la nord, autorităţile ucrainene au ordonat miercuri evacuarea copiilor şi a familiilor acestora dintr-un sat din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, ca urmare a atacurilor ruseşti.
„Din cauza situaţiei de securitate s-a decis evacuarea obligatorie a copiilor şi a familiilor acestora” din Borova, a transmis Ministerul Reintegrării Teritoriilor Ocupate.
În acest sat locuiau în jur de 5.000 de persoane înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. El este situat la jumătatea distanţei dintre oraşele Izium şi Kupiansk, în această regiune aflată la graniţă cu Rusia.
Vladimir Putin vede o „dinamică pozitivă pe front” pentru soldaţii săi în Ucraina
Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a „primit favorabil” ofertele de mediere din partea unor ţări membre ale BRICS în conflictul din Ucraina şi a menţionat în acelaşi timp succesele armatei ruse pe front, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Numeroase ţări şi-au exprimat dorinţa de a contribui mai intens la procesul de reglementare, declarându-se pregătite să joace rolul de mediator, ceea ce a fost primit favorabil de preşedintele rus”, a spus Peskov într-o declaraţie de presă făcută în cadrul summitului BRICS de la Kazan, în Rusia.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse, Vladimir Putin vede o „dinamică pozitivă pe front” pentru soldaţii săi în Ucraina.
„Criza” ucraineană a figurat în toate întâlnirile bilaterale ale lui Putin la summitul BRICS, a indicat Peskov, citat de DPA.
În cadrul acestor întrevederi, Putin „a subliniat lipsa de dorinţă a părţii ucrainene de a se angaja în orice fel de discuţii şi impulsul foarte, foarte bun pentru forţele armate ruse pe front”, a afirmat Peskov, potrivit agenţiilor ruse de presă.
Peskov a declarat că Putin a discutat individual cu liderii Chinei, Indiei, Africii de Sud şi Egiptului în prima zi a summitului, marţi.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a exprimat împotriva unei „escaladări a luptelor” în Ucraina, în timp ce premierul Indiei, Narendra Modi, a insistat asupra dialogului şi a căii diplomatice de reglementare.
În acest moment, poziţiile Moscovei şi Kievului par ireconciliabile, luptele făcând ravagii şi posibilele negocieri de pace rămânând ipotetice, la 32 de luni de la începutul asaltului rusesc.
Rusia controlează în prezent mai puţin teritoriu în Ucraina decât în primele zile după începerea invaziei pe scară largă în februarie 2022. Cu toate acestea, de luni de zile, trupele ruse câştigă teren în estul Ucrainei, în faţa unei armate ucrainene tot mai epuizate, ducând lipsă deopotrivă de oameni şi arme suficiente.
Avansul Rusiei a stagnat recent, în parte din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteorologice şi a dificultăţilor tot mai mari în înlocuirea pierderilor.
Potrivit Kremlinului, peste 20 de lideri internaţionali, în principal din Africa, America Latină şi Asia, s-au reunit în oraşul Kazan, în republica rusă Tatarstan, pentru summitul BRICS, care se desfăşoară până joi.
Membrilor iniţiali ai BRICS, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - de la care provine abrevierea blocului -, li s-au alăturat în acest an Iranul, Egiptul, Etiopia şi Emiratele Arabe Unite.
Preşedintele rus vrea să transforme BRICS într-o contrapondere la Occident. El spune că alianţa se ocupă de politica de securitate, precum şi de chestiuni economice şi financiare. Membrii BRICS împărtăşesc aceleaşi valori şi contribuie la stabilitatea şi securitatea în lume, a afirmat Putin.
Editor : B.E.