Crucea Roșie anunță că trei angajați ai săi au fost uciși în Donețk. „O altă crimă de război a Rusiei”, acuză Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
ataca crucea rosie donetk
Camion cu însemnele Crucii Roșii, lovit într-un bombardament în Donețk

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat joi, 12 septembrie, că trei membri ai personalului său fost uciși într-un bombardament care a lovit un loc declarat anterior drept punct de distribuție de ajutoare în prima linie în regiunea Donețk, informează The Guardian. Alți doi membri ai personalului Crucii Roșii au fost răniți. CICR a adăugat că distribuirea de ajutoare umanitare nu începuse, astfel că în atac nu au fost rănite și alte persoane.

Deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că se află în spatele atacului, declarația CICR nu a precizat cine a fost responsabil pentru bombardament.

Președintele CICR, Mirjana Spoljaric, a declarat: 

Condamn în termenii cei mai fermi atacurile asupra personalului Crucii Roșii. Este de neconceput ca un bombardament să lovească un loc de distribuție a ajutoarelor. Inimile noastre sunt frânte astăzi în timp ce plângem pierderea colegilor noștri și îngrijim răniții. Această tragedie dezlănțuie un val de durere mult prea familiar pentru cei care au pierdut persoane dragi în conflicte armate.

CICR a declarat că echipa sa se pregătea să distribuie lemne și brichete de cărbune în satul Viroliubivka, la nord de orașul Donețk, gospodăriilor vulnerabile pentru a le ajuta să se pregătească pentru iarna viitoare, când vehiculele pe care le foloseau au fost lovite.

„Echipele CICR sunt prezente în mod regulat în regiunea Donețk, iar vehiculele noastre sunt marcate în mod clar cu emblema Crucii Roșii. Decesul celor trei colegi ai CICR survine în contextul în care, în ultimii doi ani, numărul umanitarilor uciși în întreaga lume a crescut brusc. CICR face apel urgent la respectarea dreptului internațional umanitar, inclusiv prin luarea tuturor măsurilor de precauție posibile pentru a se asigura că persoanele angajate în activități umanitare nu sunt vizate sau prinse în ostilități”, a mai precizat organizația umanitară.

Zelenski acuză „o altă crimă de război a Rusiei”

Anterior declarației CICR, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că este responsabilă pentru moartea celor trei angajați ai Crucii Roșii și pentru rănirea altor doi.

„O altă crimă de război rusă. Astăzi, ocupantul a atacat vehicule ale misiunii umanitare a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în regiunea Donețk. Deocamdată, știm de două persoane rănite care primesc toată asistența necesară. Din păcate, trei persoane au fost ucise în acest atac rusesc. Sincerele mele condoleanțe familiilor și prietenilor acestora. În acest război, totul este absolut clar - Rusia sădește răul, Ucraina apără viața. Dacă cineva vrea să audă «ambele părți», în Rusia, acest lucru este perceput doar ca o permisiune de a ucide din nou. Lumea trebuie să răspundă ferm și cu principii. Țările și organizațiile internaționale nu pot rămâne indiferente. Numai împreună poate lumea să forțeze Rusia să pună capăt acestei terori și să facă Moscova să caute pacea.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...