Bagaj de urgență în caz de inundații sau cutremur. Cum te pregătești în cazul unei evacuări

Camelia Sinca Data publicării:
Bagaj de urgență în caz de inundații sau cutremur. Cum te pregătești în cazul unei evacuări. Foto Shutterstock
Bagaj de urgență în caz de inundații sau cutremur. Cum te pregătești în cazul unei evacuări. Foto Shutterstock

Nu poți să fii niciodată pregătit pentru un cutremur, în caz de inundații sau alte dezastre, însă este recomandat să ai la îndemână un rucsac de urgență în situația în care este nevoie să părăsești locuința într-un timp scurt. Ce trebuie să conțină bagajul de urgență de prim ajutor.

Un rucsac sau orice alt bagaj este necesar pentru depozitarea câtorva lucruri esențiale atunci când ești nevoit să părăsești locuința din cauza unor calamități. Este important să fie o geantă (o valiză sau orice alt sistem) încăpătoare și practică pe care să o păstrăm în apropierea ieșirii din locuință.

Ce trebuie să conțină un bagaj de urgență

Există o serie de liste cu ce ar trebui să conțină un bagaj de urgență în caz de nevoie, însă este important să ținem cont și de utilitatea obiectelor alese. Bagajul trebuie pregătit din timp și păstrat într-un loc la îndemână, aproape de ieșirea din casă, pentru a fi luat cât mai repede în caz de nevoie.

"În primul rând, pentru pregătirea bagajului, trebuie să ținem cont de numărul de persoane pentru care îl facem. În funcție de asta, optăm pentru un sistem de depozitare încăpător. Vom pune în bagaj apă, alimente compacte, ușoare, neperisabile, alimente proteice de preferat, care să ajungă pentru minim 2 zile, dar și lanternă, radio alimentat pe dinam sau cu energie solară, baterii de rezervă pentru încărcarea telefonului mobil, dar și o unealtă multifuncțională care să fie folosită drept cuțit, dacă este cazul.

Vom avea întotdeauna acte personale în bagajul de urgență. Putem avea copiile unor documente de proprietate, contracte, carte de identitate etc. De preferat este ca o copie a actelor persoanele să fie trimisă și unei persoane apropiate din familie, pentru a avea dublură la nevoie. De asemenea, întotdeauna în rucsacul de urgență trebuie să existe și o sumă de bani, numerar, bancnote mici, care să asigure nevoile minime de supraviețuire pentru o perioadă scurtă de timp.

O mică trusă de prim ajutor trebuie să existe și în bagajul de urgență. Din interior nu trebuie să lipsească medicamentele necesare, mai ales dacă este cazul de un tratament recomandat de medic, medicamente împotriva durerii, analgezice, antiseptice etc.

De asemenea, bagajul trebuie să conțină și câteva obiecte sanitare care pot fi folosite în situații de urgență precum: șervețele umede, uscate, pastă și periuță de dinți, soluție dezinfectantă, saci menajeri, apă oxigenată, mănuși de protecție.

Vom pune și câteva obiecte vestimentare în rucsacul de urgență precum: haine mai groase, poate chiar o pătură sau un sac de dormit, jachetă impermeabilă sau pelerină de ploaie, a declarat pentru Digi24 Adrian Armășelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucea Roșie Română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit o figură emblematică a tenisului românesc. De ce s-a stins din viață Sever Mureșan la 75 de ani
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
Javier Bardem o adoră pur și simplu! Penelope Cruz, impresionată de cum a vorbit soțul despre ea. S-a lăsat...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Cum arată Xena și Gabrielle la mai bine de 20 de ani de la ultimul episod din "Xena, prințesa războinică"...
UTV
Angelina Jolie si fiica sa, Vivienne, si-au facut tatuaje identice dupa succesul piesei de pe Broadway, „The...