”Puţinii turişti care ajung aici nici măcar nu ştiu că trec pe lângă cea mai mare magnolie din Europa, înaltă de 28 de metri sau pe lângă primul salcâm plantat pe bătrânul continent în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea”, precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
”Bineînţeles, care nu are plăcuţe informative, nu am de unde să ştiu ce fel de copac este”, - Vă spun eu, este cea mai mare magnolie din Europa, ”Din Europa? Şi nu este promovată...”, spune o localnică.
Cei mai mulţi turişti ajung la Simeria în lunile de vară, atunci când sunt în concediu. Încântaţi de răcoarea, liniştea şi diversitatea plantelor şi a copacilor printre care se pot plimba ore întregi, vizitatorii recunosc în schimb că rezervaţia este prea puţin cunoscută şi pusă în valoare:
”Este păcat, mai ales că am înţeles că recent a intrat în posesia statului şi cred că o investiţie ar putea să ajute foarte mult”,
”Promovare? Cam puţină. Probabil şi fondurile sunt în concordanţă cu promovarea”, - Ar merita să vină mai mulţi turişti? ”Bineînţeles, bineînţeles”.
”Măcar nişte tăbliţe pe drum ca să se găsească, că şi noi a trebuit să întrebăm în două sau trei locuri”.
Timp de 14 ani, Parcul Dendrologic a fost disputat în instanţă de urmaşii unei familii nobiliare din zonă. Toamna trecută, dreptul de proprietate asupra rezervaţiei a revenit, printr-o decizie definitivă, statului român, prin intermediul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. Ca partener al acestuia, Primăria Simeria a alocat, până acum, 30 de mii de lei pentru îmbunătăţirea imaginii parcului. Edilii spun că nu sunt mulţumiţi însă de modul în care au fost cheltuiţi banii.
”Noi, ca primărie, nu suntem dispuşi să susţinem o promovare atâta timp cât nu este pus la punct. Pentru asta am nevoie de colaboratori, începând de la cei din oraş până la cei din Timişoara şi apoi de la Bucureşti, de la ICAS, pe care din păcate nu i-am văzut ca şi colaboratori pentru a pune în valoare parcul, ci pur şi simplu nişte plângăreţi care spun că nu au bani, dar nu fac nimic ca să schimbe acest lucru”, ne-a declarat Emil Râşteiu, primarul orașului Simeria.
”Nu am putut afla o poziţie oficială a conducerii Parcului Dendrologic, deoarece directorul nu este la birou şi nici nu răspunde la telefon. El ar fi fost singurul în măsură să ne explice de ce parcul este atât de puţin promovat la nivel naţional”, spune Andrada Velciov.
Biletul de intrare costă 4 lei, iar elevii şi pensionarii plătesc 2 lei. Locuitorii din Simeria au intrare gratuită. Parcul dendrologic a fost declarat arie protejată în anul 2000.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche