Un pacient trebuie să stea conectat la plămânul artificial chiar şi câteva săptămâni, până când starea sa de sănătate se îmbunătăţeşte. În acest timp, ceilalţi bolnavi nu pot decât să aştepte. Pentru femeia de 54 de ani din Timişoara, care a murit săptămâna trecută din cauza gripei porcine, aşteptarea a fost prea lungă. Aparatul la care era conectată la Spitalul de Boli Infecţioase nu era la fel de puternic.
”Cu mare probabilitate, şanse în plus ar fi fost. Aparatul de ventilaţie doar ajută pacientul să respire, atunci când nu poate să respire spontan, iar aşa-numitul plămân artficial face schimburile de dioxid de carbon şi oxigen la nivelul plămânului”, afirmă Voichiţa Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.
În multe cazuri, plămânul artificial salvează vieţile pacienţilor grav bolnavi şi este foarte important şi pentru cei care au contactat virusul AH1N1. În 2013, trei persoane au plecat acasă pe picioarele lor după ce fuseseră internată în stare critică. Şi în acest an numărul pacienţilor salvaţi a fost semnificativ.
”De la începutul anului s-au trimis mai multe probe pentru confirmare, în jur de 8 investigaţii au fost trimise şi au venit confirmări doar pentru două cazuri. Deci cu alte cuvinte, au fost confirmate două cazuri de gripă porcină, dintre care, din păcate şi un deces”, ne-a declarat Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş.
Plămânul artificial a fost cumpărat anul trecut de către Spitalul Judeţean din Timişoara din fonduri proprii. De atunci, reprezentanţii unităţii au trimis numeroase cereri la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea unui al doilea aparat, însă fără rezultat.
”Mai există un aparat, de model mai vechi, care nu este la fel de eficient. În momentul în care ar veni doi pacienți, bineînţeles că în momentul în care ajunge primul, i se montează plămânul artificial şi beneficiază de el atâta timp cât are nevoie, este imposibil să-l iei şi să-l muţi la un alt pacient”, ne informează Dan Ilincariu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara.
Un astfel de aparat costă proximativ 2.000 de euro, însă materialele consumabile, de unică folosinţă, pot ajunge să coste de trei ori mai mult.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche