Gayana Racu ne explică cum îmbracă o păpușă: ”Acuma noi facem Păpușa Horelor și acum a rămas numai brâul și baticul. Legăm brâul, este foarte simplu, păpușa nu durează mult timp”.
Nu durează mult timp și nu este nici costisitoare. Realizată dintr-o bucată de lemn, vată și materiale colorate, Păpușa Horelor era făcută pentru copii. Este suficient să învârți bățul pentru ca păpușa să se învârtă ca-ntr-o horă. O poveste interesantă are și Păpușa Belșugului.
”Păpușa aceasta este Păpușa Belșugului. Păpușa era făcută pentru ca să aducă belșug și înauntru sunt cereale. Cele mai bune boabe de grâu erau colectate, puse în interior, când venea timpul semănatului erau scoase din interior și erau semănate pe câmp”, ne arată Andrei Racu.
În vremurile vechi, fetele care voiau să se mărite o puneau pe... Dolofănica Seducătoarea în geam: ”Păpușa Dolofănica Seducătoarea – păpușa pețitului. Era o păpușă făcută de tinerele femei, când doreau să se căsătorească o punea la geam și când veneau pețitorii știau că e o femeie de măritat”.
Andrei și Gayana Racu sunt din Republica Moldova si știu toate poveștile păpușilor tradiționale. De câteva luni s-au stabilit în Timișoara și vor să resusciteze tehnica vechiilor slavi și să îi învețe pe timișoreni să facă păpuși din cârpe.
”Am încercat să îmbrăcăm păpușile astea și în straie românești, în ia tradițională româneacă. Sensul acestor păpuși era că fiecare păpușa era făcută cu un anumit scop. Și atunci, ca să aducă fericire, bunăstare, belșug era făcută o păpușă”, precizează Andrei Racu.
De altfel, astfel de păpusi, făcute din materiale simple, se confecționau și în alte zone, dar nu din cârpe, ci din coceni de porumb: ”Am făcut un băiat”, - Din ce? ”Din păpușoi”, - Ce țineți acolo în mână? ”O păpușă, o fetiță”, - Din ce ați realizat-o? ”Din foi de porumb”.
Andrei și Gayana vor organiza diferite ateliere la care timișorenii sunt invitați să afle cum se confecționează păpușile tradiționale, din copilăria de altădată.
ROMÂNIA FURATĂ. Fabricile de jucării românești, îngropate de speculanții imobiliari
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche