Familia Levai din Timișoara a început să colecționeze cactuși încă din anii '70, când aveau doar patru sau cinci plante fiecare. După ce s-au cunoscut și au văzut că au această pasiune comună, cei doi au început să strângă o adevărată colecție, care astăzi cuprinde 3.000 de exemplare.
”Am văzut pe la vecini, am mai cerut, ce am găsit prin apropiere le-am luat și am adunat 4-5. Când au început să înflorească eram în al nouălea cer. Când mergeam în oraș și vedeam la fereastră o plantă ce nu o aveam, sunam frumos la ușă și ceream un lăstărel”, ne spune Magdolna Levai.
”La ora actuală avem cam toate speciile mai deosebite, vorbesc de cele pitice. Le mai cumpărăm, mai facem schimb cu alți colecționari. Ținem legătura cu colecționari din țară și din străinătate”, adaugă Melchior Levai.
Cei doi soți susțin că, deși unele plante sunt tinere, de patru sau cinci ani, importantă este specia, care, cu cât este mai rară, cu atât este mai valoroasă. În sera de deasupra casei, care a devenit neîncăpătoare, se ascund însă mii de ghivece, iar în unele dintre ele se regăsesc și cactuși ce au 45 de ani.
Aproape că nu este plantă care să nu aibă vreo poveste, motiv pentru care soții Levai nu renunță cu ușurință la cactușii depozitați pe aproape 100 metri pătrați în seră și în grădină. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți în domeniu, se documentează atât de pe internet, cât și din cărți sau reviste, și încearcă să își diversifice colecția și cu alte plante: ”Se numesc litopși și au locul de origine în Africa de Sud, în Namibia și este foarte interesant că toată vara când sunt călduri foarte mari se retrag în pământ”.
Pentru îngrijirea plantelor cei doi petrec aproape trei ore pe zi, mai ales că pasiunea pentru cactuși devine uneori și o ocupație din care obțin mici venituri.
”Niciodată nu am pus problema valorii, dar încercăm să acoperim mici cheltuieli prin vânzare, prin schimb. Dar noi așa pățim totdeauna, când încercăm să dăm sau să schimbăm, se înmulțesc”, precizează Melchior Levai.
Cei doi colecționari recunosc că nu s-au gândit niciodată că vor ajunge la un număr atât de mare de exemplare. Merg frecvent la expoziții sau întâlniri cactusistice în Ungaria, iar primăvara, când plantele înfloresc, primesc în vizită și grupuri de elevi, cărora le povestesc ore în șir despre speciile de cactuși, mai ceva ca la oră de botanică.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche