Așa pregătește doamna Cristina firul de borangic. E nevoie de un an de zile ca să fie gata, timp în care viermii de mătase sunt hrăniți cu frunze de dud ca să crească mai repede.
”Creștem 40 de grame de larve și ar trebui în condiții optime să iese 100 de kilograme de coconi de mătase”, spune Cristina Niculescu, meșter popular.
Din atelierul doamnei Cristina, materialul țesut la fel ca acum un secol a ajuns direct pe catwalk.
Alina Mărgulescu este unul din puținii designeri români care și-au prezentat creațiile la Săptămâna Modei de la Milano și au folosit doar materiale tradiționale. ”Aceste lucruri mă reprezintă. Asta-s eu. Primesc niște materiale țesute manual. Materialul îmi spune cum ar trebui să îl creez, mă ajută”, precizează Alina Mărgulescu.
De zeci de viermi de mătase a fost nevoie și pentru a crea o pălărie haute couture. ”E realizată din gogoși de mătase la propriu, cu viermișori în interior, sacrificați pentru acest fir nemaipomenit de prețios”.
A meritat însă. Creațiile din borangic au atras toate privirile la o prezentare de modă din Timișoara, chiar și pe cele ale străinilor: ”A fost o prezentare frumoasă. Foarte frumoasă, materiale foarte bune, o modă modernă. Cred că multe fete de aici ar vrea să aibă și ele în garderoba lor așa ceva. Mireasa. A fost excepțională”.
Dacă acum mai bine de zece ani în România se produceau anual 83 de tone de borangic, astăzi doar 100 de kilograme se mai adună de la cele câteva familii care cresc viermi de mătase.
reporter: Vlad Ungar operator: Adrian Hrișcu editor web: Călin Țenche