Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus în direct la Digi24 că alegerile trebuie duse până la capăt, „în lipsa unor probe de fraudare”, fraudă pe care „nu o poate constata Curtea Constituţională, ci doar instituţiile care ţin de justiţia română: parchet şi o instanţă, probabil Înalta Curte”. În opinia lui Băsescu, „alegerile ar trebui să meargă mai departe şi, eventual, turul al doilea să fie validat după ce se primeşte verdictul justiţiei, dacă a fost sau nu fraudă”.
„Alegerile au devenit o chestiune impredictibilă, ceea ce este foarte grav pentru democraţie. Eu cred că este o mare greşeală (n.red. anularea alegerilor). Alegerile trebuie duse până la capăt, în lipsa unor probe de fraudare. Şi frauda nu o poate constata Curtea Constituţională, ci instituţiile care ţin de justiţia română, adică parchet şi o instanţă, probabil Înalta Curte. Asta înseamnă că, în mod normal, alegerile ar trebui să meargă mai departe şi să nu se facă, eventual, validarea turului doi decât după ce se primeşte verdictul justiţiei, dacă a fost fraudă sau nu. Că altfel, oricine poate aprecia că e fraudă sau nu e fraudă. Ne trebuie o decizie a justiţiei care să constate frauda pentru a putea anula alegerile. Altfel, nu”, a declarat Traian Băsescu.
Referitor la o precedentă decizie a Curţii Constituţionale care a vizat eliminarea din competiţia electorală a Dianei Şoşoacă, Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, a fost o „eroare, un abuz” al Curţii Constituţionale.
„Acelaşi lucru susţin şi acum. Sper să nu facem o practică din abuzurile Curţii Constituţionale. De altfel, Curtea Constituţională, prin eliminarea Dianei Şoşoacă, a fost părtaş şi partener al lui Ciolacu şi Ciucă în falsificarea alegerilor prezidenţiale şi legislative. Îmi pare rău pentru Curtea Constituţională, dar s-au autocompromis. Dacă vor continua pe linia falsificării alegerilor cu decizii aiurea şi legate de turul 1 al alegerilor prezidenţiale, vom vedea”, a mai spus Traian Băsescu.
Ce spune despre convocarea CSAT-ului
„Dacă vreți să fiu foarte sincer, nu cred că era treaba CSAT-ului, iar faptul că Iohannis și-a permis o convocare ca să vadă dacă sunt ilegalități cred că este prea mult. El putea să primească rapoarte. Este adevărat corecta alegerea a președintelui României este o chestiune de securitate, dar el avea instituțiile și prima instituție care trebuia întrebată dacă e ceva este SRI-ul, pentru că are Direcția de Apărare a Constituției și are și direcție de analiză”. El a mai spus: „Avea toate elementele analizei că se vedea creșterea lui Georgescu și, de asemenea avea toate elementele cu care să lupte împotriva unei eventuale fraudări, prin legături directe cu alte instituții sau prin resurse proprii”.
Traian Băsescu a mai declarat că: „Direcția de Apărare a Constituției ar trebui să îl țină informat pe președinte, iar dacă luni președintele ne spunea că nu are nicio semnalare, înseamnă că momentul operativ oricum trecuse. Astăzi, dacă vin, pot să vină cu niște povești”.
„Ar fi o mare greșeală a lui Iohannis să implice și CSAT-ul în fraudarea generală a alegerilor de-a lungul întregului an 2024. Fraudare făcută prin programare, prin programarea nefirească a alegerilor”, a mai spus fostul președinte al României.
Editor : C.S.