Deşi legea spune că sunt vizate numai acele adrese, unde se desfăşoară activităţi comerciale, reprezentanţii Confederaţiei Patronatului Român filiala Arad spun că prevederile nu sunt clare şi că vor fi afectaţi toţi agenţii economici indiferent unde au punctele de lucru.
„Majoritatea SRL-urilor au sediul în propria lor casă ca să facă economii că nu-şi permit să închirieze spaţiu comercial să plătească sute şi mii de euro chirie. E un lucru falimentar! Rău gândit, rău făcut!”, spune Marin Crişan, preşedintele Confederaţiei Patronatului Român filiala Arad.
În această situaţie se află şi Sorin Nedea, care deţine o firmă ce proiectează sisteme de alarmă și care are un singur angajat. Totuşi, de anul viitor, impozitul va creşte de la aproximativ 150 de lei, la peste 1500 de lei.
„Mi se pare nefondat având în vedere faptul că e locuinţa mea personală şi acolo trăiesc. Ce activitate aş putea să desfăşor într-o garsonieră confort II?”, povestește Sorin Nedea, proprietarul unei firme.
Pentru cei care au posibilitatea, mutarea sediului firmei este o opţiune de luat în calcul până la sfîrşitul anului astfel că mulţi patroni au început deja să adune documentația.
„[Aveţi sediu de firmă acasă?] Da. Aşa-i. [Ce veţi face de la anul, pentru că vor creşte impozitele?] Vom muta sediul de firmă la locul de desfăşor activităţile, evident. [Aţi început deja să faceţi demersuri în acest sens?] Da, aşa este. Am început deja de vreo săptămână”, spune patronul unei firme.
Noul cod fiscal nu va aduce majorări pentru persoanele fizice, însă există posibilitatea ca și acestea să scoată ceva bani în plus din buzunar din 2016
„Practic, cotele de impozitare procentual rămân aceleaşi în municipiul Arad ca şi în anii trecuţi dar datorită schimbării bazei de calcul vor apărea influenţe asupra sumelor efective de plată”, adaugă Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Deţinerea unei firme în propria locuinţă în Arad va fi de anul viitor de 6,5 ori mai costisitoare decât în Bucureşti, unde cota de impozitare stabilită de Primărie este de doar 0,2% din valoarea imobilului şi de 2,5 ori mai scumpă decât în Timişoara unde cota este la 0,6%.
Reporter: Dan Codre
Operaton: Cristian Kovacs