”Noi în toamna 2013 am început să facem o plantare pe DN7 - Semlac - Şeitin şi Fântânele - Frumuşeni înspre Zăbrani. Pot să spun că, în proporţie de 80%, peste 80%, între DN7 - Semlac - Şeitin este compromisă”. Ceea ce anul trecut părea o idee inovatoare s-a transformat între timp într-un dezastru pentru Consiliul Judeţean Arad, care a investit în proiect 500.000 de lei, fără obţină deocamdată vreun rezultat.
”Distrugerea a fost din cauza asociaţiilor de proprietari care au arat până în marginea drumului, care au ierbicidat pur şi simplu până în marginea drumului”, spune Cristian Drăgan, administratorul public al judeţului Arad.
Teoria oficialilor judeţeni se verifică doar parţial în teren. Spre exemplu, în spatele meu se poate vedea clar că agricultorii au arat până în marginea drumului. În schimb, dacă mă întorc, pe cea mai mare parte din lungimea drumului se observă că zona de protecţie care acum e ocupată cu buruieni încă e la locul ei.
”Nici măcar nu o... uite aici se vede că nici măcar nu a încolţit, nici măcar să se vadă. Nu o făcut rădăcină. Nu o făcut nimic. Deci asta nu e de la ierbicidat”.
”Aici eu cred că singura problemă a fost materialul săditor. Asta e părerea mea personală. Nu trebuie să o iau... nici nu acuz pe... cum s-o făcut... dar se văd butaşii că nici măcar nu-s germinați. Aici se pot filma şi se văd că nu s-a întâmplat nimic”, afirmă Giani Cazacu, agricultor Semlac.
Spusele agricultorilor sunt susţinute şi de un observator neutru. Când s-au făcut plantările pe marginea drumului, secretarul primăriei Semlac a primit cadou 16 butaşi de salcie pe care a dorit să îi planteze în gospodărie. Deşi au fost îngrijiţi, nici aceştia nu s-au dezvoltat. ”I-am ţinut în condiţii adecvate, am încercat să îi fac să le meargă bine, i-am ţinut într-o găleată câteva zile, apoi i-am plantat şi s-au uscat”, ne-a declarat Călin Miclea, secretarul Primăriei Semlac.
Pănă să se găsească a cui e vina, Consiliul Judeţean Arad a pornit demersurile pentru a recupera paguba. În paralel, oficialii judeţeni au gândit şi un plan de rezervă care, spun ei, nu îi va costa nimic în plus.
”Prin serviciul nostru de drumuri am făcut demersurile necesare, am făcut pozele, am mers la Poliţie, am făcut tot ce înseamnă pentru paguba pe care o avem”, - Există şanse să recuperaţi această pagubă? ”Sper să ajungem să o recuperăm, noi oricum am regândit o nouă replantare în primăvara acestui an”, spune Cristian Drăgan - administratorul public al judeţului Arad.
Experimentul cu sălcii energetice pe post de paravan antiviscol a reuşit însă pe Drumul Judeţean Arad-Zăbrani, unde butaşii s-au prins şi formează deja un început de coroană.
Buruieni, în loc de sălcii energetice, pe o plantație de la marginea Timișoarei
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche