”Coaja, în cel mai bun caz. Şi de aicea de la ploaie se strică”, - Este când ajunge şi în interior? ”Da, da. Am luat o lubeniţă găurită, am luat-o în mână că a sunat bine a copt, şi, când am luat-o în mână, o sărit şoarecul din ea jos”.
Agricultorii din vestul Judeţului Arad spun că aproape un sfert din recolta din această vară s-a dus în burţile şoarecilor şi hârciogilor care s-au înmulţit pe toate câmpurile. ”Invazie, domnule, invazie de ei. Prăpăd ne-o făcut, prăpăd! Şi plantele le-au ros, nu numai fructul”, - Aţi avut probleme cu rozătoarele? ”Da. Foarte mari! Mari probleme cu rozătoarele”, - Ce au distrus? ”Grâu, pepeni mai ales, pepene verde, pepene galben mai tare. Undeva, la 20% din recoltă”, - V-au făcut pagube mari şoarecii? ”Foarte mari! Foarte mari! Nu aşa. Dezastru! Nu am putut să vând aproape nimic”, - Au mai fost probleme cu şoarecii aici în zonă? ”Da, au mai fost acum vreo 10 ani. Atunci a fost aşa invazie de şoareci”.
Ca să îi scape pe oameni de rozătoare, autorităţile judeţene au convenit să uşureze procedurile prin care fermierii pot să dea foc la mirişti. Chiar şi aşa, cei care nu îşi vor face rost de avizele necesare în acest sens riscă să rămână fără banii de subvenţii.
”Din cauza faptului că a fost o iarnă blândă, s-au înmulţit foarte mult dăunătorii şi era necesară o igenizare a terenurilor”, afirmă Dan Paul, șef serviciu Camera Agricolă Arad.
”Cei care nu respectă bunele condiţii agricole şi de mediu vor fi sancţionaţi, dar nu la nivel de parcelă sau la suprafaţa afectată de incendiu, ci vor fi sancţionaţi din suma totală care trebuie să o primească pe întreaga fermă”, anunță Aurel Micoroi - şef serviciu control teren APIA Arad.
O altă soluţie pentru eliminarea rozătoarelor ar fi otrăvirea lor. Fermierii consideră această practică însă ca fiind costisitoare. În plus, otrava pusă pe câmp ar putea afecta şi alte animale, la fel cum s-a întâmplat în judeţul Arad în urmă cu doi ani, când peste 180 de căprioare au murit după ce au mâncat plicuri cu otravă pentru şoareci de câmp.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche