De zeci de ore de muncă au avut nevoie echipa de studenţi de la Cluj Napoca pentru a pune în mişcare robotul care servește masa. Totul a pornit însă de la un joc. ”Eram puțin mai leneș să zic așa și ne-am gândit că ce fain ar fi să avem un robot care să strângă tăvile. Și am zis chiar de ce să nu facem asta la opționalul nostru”, spune Alex Șerban.
Martin Slanovski a venit tocmai din Macedonia pentru a participa la competiția hi-tech de la Timişoara. A conceput un robot ce poate traversa un labirint de la un capăt la altul. Maşinăria creată de el poate depăşeşte cu uşurinţă orice obstacol îi vine în cale. ”Are senzori de legătură, motor disel și asta e tot. Nici mai mult, nici mai puțin”, afirmă el.
”Fiecare încercare va fi cronometrată. Cel mai bun timp din cele trei încercări” - Sunt instrucțiunile de care au ținut seama Cristina și Claudia. În mai puțin de douăzeci de secunde robotul creat de ele a reușit să facă de două ori turul pistei şi a obţinut şi cel mai bun timp.
”Trebuie foarte multe testări făcute că altfel nu o să știi ce se întâmplă. Reglat de constant și tot așa până când ajungi la un rezultat”, precizează Cristina Ursu. ”Crescând viteza, am modificat algoritmul. Nu ne iasă nici acum perfect, dar măcar ne-a ieșit o dată”, adaugă Claudia Tudosie.
Studenți din toată țara au prezentat la Timișoara peste 20 de roboți.
reporter: Vlad Ungar operator: Mihai Pop editor web: Călin Țenche