Externalizare vs. servicii proprii în spitale: care e varianta mai bună?
Data publicării:
Potrivit Ministerului Sănătăţii, unităţile sanitare au avut dreptul de a a alege dacă se descurcă cu angajaţii proprii pentru serviciile nemedicale sau angajează firme private. Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu" a optat pentru prima variantă.
Vezi ce a declarat pentru Digi24 Timișoara Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu" Timişoara! După experienţa cu firma de pază, conducerea unităţii a hotărât ca şi curăţenia sau spălatul lenjeriilor de pat să fie efectuate tot de angajaţii spitalului. Întrucât foarte puţini angajaţi au plecat de-a lungul anilor, acest lucru n-a fost deloc greu.
De cealaltă parte, Spitalul Municipal din Timişoara a externalizat toate serviciile. S-a implicat doar în achiziţionarea produselor cu care se face curăţenie, ca să evite riscul apariţiei unor infecţii intraspitaliceşti. Vezi opinia lui Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timişoara, oferită Digi24 Timișoara.
La Spitalul de Copii din Timişoara, fără externalizarea serviciilor, s-a făcut o economie de 30% la bugetul unităţii sanitare.
De cealaltă parte, spitalele cu servicii externalizate au făcut si ele economii, însă nu atât de mari. Oricum, alte soluţii nu ar fi avut, pentru că pentru că majoritatea unităţilor sanitare din Timisoara se confruntă cu lipsa de personal.