La ferma sa, Valer Szas creşte anual aproape 10.000 de porci. Se ocupă de această afacere de 12 ani. Omul susţine că, în toată această perioadă, a pierdut mii de euro pentru că, neavând drept de a exporta, a vândut animalele unor abatoare din ţară. Asta, deşi avea oferte din străinătate: ”S-au cerut purcei pentru creştere, animale vii, pentru tăiat la abatoare. Nu am avut voie până în momentul de faţă. Fiindcă a venit această posibilitate ne organizăm în aşa fel încât să putem să satisfacem şi exportul”.
În momentul de faţă în judeţul Timiş o singură firmă poate exporta carne de porc. De la anul, însă, alte trei vor putea să facă acest lucru. Exportul poate aduce însă şi un preţ mai mare pentru carnea de porc.
Acum, fermierii cer pe kilogramul de porc viu 6 lei. Deocamdată producătorii nu pot spune cu cât ar putea creşte preţul. ”Va fi stabilită de piaţă chestiunea şi atunci participăm şi noi la activitatea asta şi în acest fel să obţinem şi noi un profit mai bun. Avem o calitate foarte bună la aceste animale pe care le creştem, specializate pentru producţia de carne şi precis va fi o cerere în exterior mai mare decât în momentul de faţă”, afirmă Valer Szas.
În prezent, în România, doar câteva ferme din judeţele Caraş-Severin, Arad, Bihor şi Timiş pot exporta carne sau produse de porc. Restricţia pentru ţara noastră a fost impusă în 2007, atunci când mai multe focare de pestă porcină au fost înregistrate în Timiş, dar şi în alte judeţe.
reporter: Marcela Sferlea operator: George Ştefăniţă editor web: Călin Țenche