Efectele „înţepătoare" ale inundaţiilor. Oamenii din Gătaia se confruntă cu o invazie de ţânţari

Data publicării:
tantari

Oamenii încearcă să o ia din nou de la capăt, după inundaţiile care au afectat zeci de gospodării din oraşul Gătaia. În casa familiei Viziru, mobila şi mai multe obiecte electrocasnice sunt compromise, tencuiala a căzut, iar pereţii sunt îmbibaţi cu apă. Şi ca şi când n-ar fi destul, zona este invadată de ţânţari.

”Invadaţi de ţânţari şi muşte. Muştele ca muştele, dar ţânţarii înţeapă foarte puternic. Noi suntem mai rezistenţi, eu ştiu... dar în special pentru copii”, spune Liviu Viziru, localnic.

Şi în casa Elisabetei Şari a intrat apa, iar după ce s-a retras au apărut insectele. Femeia spune că nu a mai văzut o astfel de invazie: ”Plin a fost când am deschis geamul, m-am speriat, nici n-am crezut. Aseară cam târziu am închis-o, şi acum când am deschis-o, m-am speriat de ei, dar ce să facem... Au fost, dar atâţia n-au fost. Acum, te mănâncă ţânţarii”.

Medicii avertizează că ţânţarii apăruţi după retragerea apelor care au purtat cu ele şi foarte multe deşeuri, pot cauza infecţii grave. ”Practic, numărul de ţânţari care creşte după inundaţii sau în perioadele ploioase poate crea probleme medicale pentru că ţânţarii pot fi purtători ai unui virus, virusul West Nile care produce encefalită, o boală foarte gravă cu mortalitate mare”, ne-a declarat Virgil Musta, medic specialist în boli infecţioase.

Primăria acţionează cu avioanele pentru dezinsecţie, însă doar o dată la trei săptămâni, conform procedurilor. Cu toate acestea, edilii nu garantează că insectele vor dispărea. Şi ca şi cum nu ar fi fost destul, în anumite zone, apa încă nu s-a retras complet.

La aproape două săptămâni de la inundaţii, apele încă băltesc. Ba chiar sunt aproape de curțile oamenilor. Localnicii se plâng că autorităţile nu fac nimic ca să-i ajute. ”Mirosul şi ţânţarii ne afectează până peste cap, sunt milioane de ţânţari, puţin spus. Nici nu poţi ieşi nici seara, nici ziua, că-i plin”, spune Maria Pârvu, localnică.

”Au rămas în două zone, două bălţi, pe care în continuare încercăm să le tragem, însă în continuare pânza freatică în Gătaia este sus, de aceea nici fântânile nu pot fi curăţate, nici beciurile oamenilor. Trebuie să mai aibă răbdare, să mai aştepte până se drenează natural pânza freatică”, afirmă Raul Cozarov, primarul oraşului Gătaia.

Zeci de gospodării au fost afectate de inundaţii, la începutul acestei luni, în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Mulţi dintre oameni nu au mai putut recupera nimic în urma apelor revărsate, unii nu au nici asigurare, astfel că acum sunt nevoiţi să se lupte singuri cu efectele naturii dezlantuite

Reporter: M. Rohnean/ M. Hojda
Operator: A. Marina/ V. Jiva
Editor web: C. Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...