Acolo unde Mureşul întâlneşte Câmpia Aradului, pe dealurile line de la poalele munţilor Zarand, se întinde podgoria Miniş-Măderat. Primele date oficiale despre existenţa viticulturii în această zonă apar puţin după anul 1000. În secolele următoare dimensiunea podgoriei variază, pentru ca în 1910 să atingă un maximum de 6700 de hectare. 80 de ani mai târziu, viţa de vie aproape că dispare din zonă, însă, la începutul anilor 2000, lucrurile încep să se schimbe.
Teodor Podrumar, secretar științific în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare a Viei și Vinifacației Miniș: "După 2005 încoace are loc o explozie în sensul măririi suprafeţei, astfel că, în podgoria Miniș-Măderat, la ora actuală, cu teren în pregătire, sunt în jur de 1650 hectare".
Podgoria devine cunoscută la nivel internațional după 1862, când la Londra, vinul obține marele premiu. Soiul Cadarca de Minș ca "Rege al Vinurilor" atrage nobilii din întreaga Europă. Atunci s-a vorbit din ce în ce mai des despre Drumul Vinului din Podgoria Aradului. Dealurile musteau de crame mici, de familie, numite de localnici "colne".
Cristina Băican, realizatrul emisiunii "Turist acasă" de la Digi24 Timișoara, ne oferă un exemplu: "Un astfel de instrument era folosit în secolul al XIX-lea de către localnicii din zonă. Realizat integral din lemn, era utilizat pentru zdrobirea strugurilor".
O călătorie pe Drumul Vinului nu însemnă doar reprize de degustare. De la Păuliș și până la Pâncota, pe o distanșă de 28 kilometri, traseul abundă în obiective turistice: ruinele cetăților medievale, conace de secol XVIII - XIX, biserici și mănăstiri, muzeul viei și cel al tramvaiului, parcuri dendrologice și lacul Ghioroc.
Pentru ca vinul să fie bun, vița de vie are nevoie de multă atenție. De peste 30 de ani, Victor Stroia încearcă să-i înțeleagă capriciile. Merge zilnic în podgorie pentru a supraveghea fiecare butuc. Într-un an ploios, cum a fost acesta, el știe cât e de importantă fiecare rază de soare, pentru că, soarele crește cantitatea de zahăr din struguri.
Victor Stroia, inginer viticultor: "Viței de vie îi place să stea la soare, 24 de ore din 24, dacă s-ar putea. Ea extrage din sol sărurile minerale plus o grămadă de microelemente, care se vor regăsi în vin".
Soarele este responsabil și pentru secționarea în două a podgoriei. Partea sudică e prielnică soiurilor roșii, iar cea nordică, celor albe. Acest fapt a fost luat în considerare și de cei care doresc să revitalizeze Drumul Vinului în această zonă a țării. De la an la an, cramele reapărute în podgorie încearcă să atragă tot mai mulți turiști.
"Mare parte a turiștilor, peste 75%, vin din Ungaria. Avem clienți și din Franța pentru că, cunoștințe sau oameni din România îi aduc aici, știind că podgoria Miniș-Măderat e cu istorie destul de lungă și a fost populară în secolele trecute", spune Rudolf Rechtenwald, administratorul unei crame.
Pentru a ajunge în podgoria Miniș-Măderat din Arad, trebuie urmat Drumul European 68, apoi, pe Drumul Judeţean 708, găsiţi toate localitățile ce formează Drumul Vinului.
Reporter: Cristina Băican
Operator: Andrei Marina
Editor Web: Răzvan Bulacu