Chiar prima porţiune ce leagă oraşul Caransebeş de zona Muntele Mic este împânzită de gropi. Aşadar, fie că alegeţi să mergeţi pe un sens de drum, sau pe celălalt, nu aveţi cum să evitaţi craterele din asfalt.
De la Caransebeş până la Telescaun aveţi de parcurs aproape 30 de kilometri. Nu îi veţi face foarte repede, întrucât, în multe zone, gropile vă reduc viteza. Oamenii care trăiesc în localitaţile din preajma staţiunii s-au săturat de promisiuni şi de cârpelile pe care autorităţile le numesc... reabilitări. Ei sunt şi cei care au văzut cum, de la an, la an, tot mai puţini turişti urcă pe Muntele Mic: ”Vedeţi şi dumneavoastră ce gropi, vine ploaia, veniţi să vedeţi că puteţi să înotaţi aici. Mâine-poimâine iar bagă miliarde, că aşa sunt românii noştri- învaţă să fure, nu să facă”, ”E nenorocire”, - Credeţi că ăsta e motivul pentru care foarte mulţi turişti nu mai vin la Muntele Mic?, ”Păi să ştiţi că e un motiv serios. Un motiv foarte serios. Vă daţi seama - vii cu maşină bună, îţi dai în gropile astea. Cei care locuiesc aici spun că acum situaţia este totuşi... fericită, comparabil cu anii trecuţi, când asfaltul era distrus în totalitate”, ”Faţă de cum a fost înainte, e mai bun acum. A fost distrus”.
Dacă ajungeţi totuşi sus, nu veţi găsi un loc înfloritor. Poziţionată la poalele versantului sudic al Munţilor Ţarcu, în anii '40, staţiunea se bucura de titlul de cea mai modernă staţiune montană a României. De-a lungul anilor, şi-a pierdut însă farmecul şi turiştii.
Cu un relief aparte, zona Muntele Mic are un potenţial turistic uriaş. Cu toate acestea, staţiunea este în mare parte în paragină - hoteluri care altădată erau de renume, acum sunt lăsate de izbelişte, iar construcţiile mai nou începute sunt, de asemenea, abandonate.
O explicaţie pentru paragină poate fi infrastructura precară. Responsabilii de reabilitarea drumului se apără şi spun că periodic au fost făcute lucrări pe acest tronson, şi s-au investit nu mai puţin de patru milioane de euro. Recunosc însă şi ei că ar mai fi necesare unele reparaţii, pentru care aşteaptă bani de la Ministerul Dezvolării.
”Au fost reparate podeţuri, şanţuri, şi suprafaţa asfaltică. A fost cuprinsă întreaga lungime a drumului, până la Telescaun, turnându-se primul strat, şi pe unele porţiuni al doilea strat de asfalt”, ne-a declarat Ianăş Roşeţi, director al Direcţiei de Administrare a Domeniul Public şi Privat Caraş-Severin.
Un proiect ambiţios de dezvoltare a staţiunii, prin care se va amenaja o pârtie ultramodernă, este în desfăşurare. Au fost montaţi stâlpi pentru noi instalaţii pe cablu, ce vor permite transportul a peste 2.000 de turişti pe oră. În total, investiţiile sunt de aproximativ patru milioane de euro, şi au menirea de aduce din nou aici, iubitorii muntelui, dar şi noi investitori.
Banii vin de la un important om de afaceri, care îşi doreşte alinierea staţiunii la standardele celor din Vest. Autorităţile nu reuşesc însă amenajarea unui drum decent, pe care turiştii să vină fără teama că îşi vor distruge maşinile.
reporter: Adina Iriza
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche