Drumul Crucii apare în însemnările bisericii ca fiind organizat pentru prima oară la Mânăstirea Hodoş-Bodrog tocmai în secolul al XVIII-lea. Până în urmă cu 14 ani, ritualul era ţinut în grădina bisericii unde erau amplasate 14 cruci din lemn.
”După anul 2000 fiindcă vin şi mai mulţi credincioşi ca să fie şi mai uşor de făcut Drumul Crucii, îl facem pe drumul mânăstirii. De aici până în sat”, ne spune părintele Nestor, stareţul Mănăstirii Hodoș-Bodrog.
- Veniţi în fiecare an? ”Al doilea an. Al doilea an şi, dacă ajută Dumnezeu, vom veni în continuare”, - Ai mai fost la aşa ceva? ”Nu, este prima oară. Am fost când eram mai mic cu părinţii mei”, - Şi te gândeşti să vii în continuare? ”Da, bineînţeles”, - Ce reprezintă pentru dumneavoastră momentul ăsta? ”Cel mai important moment în acestă zi aşa de mare... şi aşa de... nici nu ştiu cum să vă spun în cuvinte”, - Veniţi în fiecare an aici? ”În fiecare Vinerea mare”.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din România. Cu toate acestea ţine pasul cu vremurile. Glasul preoţilor la procesiunea de astăzi s-a auzit amplificat în difuzoare pe tot traseul, iar programul de slujbe oficiate cu ocazia Paştelui a fost pus la dispoziţia credincioşilor din timp pe pagina de internet a bisericii.
reporter: Dan Codre operator: Cristian Kovacs editor web: Călin Țenche