Mihaela are 26 de ani şi a fost diagnosticată cu diabet când avea 9 ani. De-a lungul timpului a învăţat cum să reacţioneze în faţa bolii, astfel că acum trăieşte absolut normal. Mai mult, îi învaţă şi pe alţii ce stil de viaţă să abordeze după ce sunt diagnosticaţi, deoarece este rezident în specialitatea Diabet şi Nutriţie.
”De obicei părinţii sunt foarte panicaţi. Nu, se poate trăi cu această boală, cum se zice, până când moartea ne va despărţi, dar se poate trăi. Dacă ştii cum, dacă citeşti foarte multe despre boala ta şi înveţi pe propria piele cum reacţionează organismul la ce mănânci, la sport”, afirmă Mihaela Dalia, pacient şi rezident, specialitatea Diabet.
În ultimii 5 ani, vârsta celor care sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat a scăzut dramatic, de la 40 - 50 de ani, la 25 - 30 de ani. Mai mult, tot mai mulți copii sub 10 ani dezvoltă diabet.
”Apariţia semnelor clinice nu se poate preciza. De ce unii ajung să facă diabet zaharat la un an şi unii ajung să facă la 10 sau la 15 ani. Deci, practic intervalul acesta de timp este diferit de la caz la caz”, precizează Iulian Velea, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Pediatrie.
Potrivit studiului Predattor, făcut public în acest an, în judeţul Timiş există 28.000 de persoane diagnosticate cu diabet.”Numărul este într-o continuă creştere, numărul pacienţilor noi, de anul trecut, cu diabet zaharat, a fost de 2.000. Deci în fiecare an, cel puţin 2000 de persoane noi avem, numai în judeţul Timiş”, spune Romulus Timar, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Timişoara.
La nivel naţional însă, în evidenţele medicilor există peste 900.000 de persoane care suferă de această boală. În realitate însă, spun medicii, numărul lor este dublu, deoarece mulţi dintre ei nu au simptome, astfel că întârzie vizita la medic. Un stil de viaţă sănătos, susțin cadrele medicale, poate reduce cu cel puţin 30% riscul de apariţie a aceste boli.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche