Comoara literară. Casa timişoreanului Ion Iliescu adăposteşte o colecţie de 40.000 de volume

Data publicării:
colectia prima

”Puteți vedea Caragiale, Macedonski, aici am un dulap numai cu cărți cu dedicații, aici am un alt dulap cu edițiile princeps. Fiecare autor are dulapul lui”. Pasiunea lui Ion Iliescu, un filolog în vârstă de 86 de ani, a început încă din liceu, atunci când elevii făceau schimb de manuale din care trebuia să învețe. ”Noi trebuia să ne cumpărăm cărțile și în curtea școlii se adunau elevii și făceau schimb. Dădeau cărți de clasa a cincea și tu îmi dădeai de-a șasea. Și invers, și așa. O mică negustorie, dar fără câștiguri, fără bani”, spune Ion Iliescu.

După zeci de ani, colecția timişoreanului a ajuns la peste 40.000 de exemplare. Iar valoarea lor este...”Una sentimentală, una de documentare, una de frumusețe, de raritate. Pentru că poate să fie o carte foarte rară, una foarte frumoasă”, spune Ion Iliescu.

Comoara beletristică așezată în rafturi e estimată de proprietarul ei la câteva milioane bune de lei. Timpul, spune el, este cel care îi creşte valoarea. ”Eu am lăsat aici zeci de salarii și de pensii. Dar ele sunt cărțile, cele vechi sunt foarte scumpe, sunt valori de patrimoniu și valori importante”, afirmă el.

Însemnătatea cărților colecționarului ca bogăție a patrimoniului este recunoscută şi de reprezentanții bibliotecii Județene din Timișoara. ”Nu poate fi decât extrem de valoroasă, pentru că dincolo de valoarea individuală a titlurilor și valoarea colecțiilor ca ansamblu, e vorba de istoric implicit a ceea ce înseamnă carte. Nu mai e vorba de bunurile de patrimoniu, de ceea ce conțin ca mesaj, ca text, ci de valoarea propriu-zisă a obiectulului”, ne-a declarat Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.

Pe rafturile bibliotecii stau titluri semnate de Platon, Cicero sau Aristotel. Dar la loc de cinste stau şi volumele poetului său de suflet, Mihai Eminescu. ”E și cântec... Pe lângă plopii fără soț adesea am trecut, mă cunoșteau vecinii toți, tu nu m-ai cunoscut. La geamul tău ce strălucea privind atât de des, o lume întreag-nțelegea. Tu nu m-ai înțeles”. Aceasta este scriitorul de suflet, spune acesta.

”M-am atașat de Eminescu pentru are poezii atât de frumoase. Nimeni nu va mai scrie cum a scris Mihai Eminescu. Sunt mulți poeți care au venit după el, și Coșbuc, și Vlahuță, și Zamfirescu. Totuși ale lui Eminescu sunt unice”, afirmă Ion Iliescu.

Și pentru ca de filele cărților să se bucure şi generaţiile viitoare, Ion Iliescu îi va lăsa colecţia ca moştenire unuia dintre cei doi copii ai săi.

Reporter: Corina Sfia
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani