În fiecare zi, timp de 4 ore, elevii de la Liceul Sigismund Toduță din Deva se reunesc într-un atelier al Muzeului Civilizaţiei Daco- Romane și învață pas cu pas secretele meseriei de restaurator.
„Procesul de restaurare este mult mai complex și presupune studiul din punct de vedere chimic al depunerilor, al tuturor impurităților”, le arată un specialist, elevilor.
„Încerc s-o asamblez, prin aracet, am mai făcut și acest bol, am observat că nu sunt toate piesele, sunt diferite bucăți lipsă”, explică un elev.
Cei 20 de tineri sunt elevi în clasa a XIX-a. Participarea la școala de vară li s-a părut tuturor modalitatea perfectă pentru a-și da seama dacă vor sau nu să urmeze o carieră de specialist în restaurare.
„Restaurarea chiar este un lucru minunat și dacă aș putea, chiar dacă nu sunt momentan decisă, chiar mi-aș dori să merg mai departe și pe acest domeniu”, adaugă un coleg.
„E ceva diferit ce nu se face în scoală și ne oferă o dexteritate motrică și îi un lucru bun”, spune un alt participant la școala de vară.
„Mie îmi place, este foarte relaxant și am colegi care știu că s-ar putea duce pe hobby-ul ăsta mai departe, pentru că le place partea asta de ceramică”, admite un alt liceean.
Angajații muzeului din Deva luptă pentru salvarea patrimoniului cultural mobil, iar participarea liceenilor la acest eveniment le dă speranţă că măcar unii dintre tineri vor vrea să devină restauratori.
„Depozitele zac de vestigii foarte vechi care vor să fie readuse la viață, care sunt foarte importante pentru istoria noastră”, povestește Ioana Popițiu, specialist restaurator.
Tabăra de vară este la prima ediție. Specialiștii de la muzeu spun că vor repeta evenimentul și anul viitor.
„Ne propunem ca această școală de vară să aibă ca participanți și studenți la facultățile de specialitate din Cluj și Timișoara”, adaugă Liliana Țolaș, director MCDR Deva.
Începută în 6 iunie, școala de vară va dura o săptămână. La finalul cursurilor, elevii vor organiza o expoziție cu piesele pe care le-au restaurant singuri.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș