An de an, în prima zi de școală, pe lângă discursurile de bun-venit ale profesorilor, elevii sunt întâmpinați și de un preot, care ține o predică religioasă, creștin-ortodoxă.
Printre elevi există însă și copii cărora cultul religios de care aparțin nu le permite prezența la slujbele de început de an școlar: ”Pentru că noi suntem de altă religie și nu ni se permite să ne ude cu apă sfințită”, ”Tatăl meu este de altă religie și suntem fiicele lui, trebuie să îl ascultăm”.
Astăzi, la Timișoara, mai multi voluntari și membri ai Asociației Secular-Umanistă din România - ASUR au demarat o campanie de informare, prin care vor să le sugereze elevilor, dar și părinților, că ora de religie este opțională. ”(Campania - n.r.) este de informare a părinților și elevilor, legat de drepturile lor privind orele de religie și modul în care pot renunța la ele”, spune Steve Kovacs, membru ASUR.
Pe de altă parte, preoții au convingerea că împărtășirea invățămintelor religioase este un pas important spre progresul societății. Preotul Ion Văran susține că ”Religia predată in scoli are o importanță cu totul și cu totul deosebită, să formeze caractere , constiințe, oameni adevărați care să fie să fie utili societății. Trăim într-o lume extreme de bulversată, iar în această lume bulversată, în mod evident, că avem nevoie de un echilibru, iar echilibrul vine prin oameni.
Profesorii spun că la noi în țară nu se poate vorbi încă de îndoctrinare în școli. Aura Danielescu, inspector-școlar adjunct ISJ Timiș, susține: ”E foarte bine delimitată programa pentru religia ortodoxă, părintele poate opta pentru a nu frecventa orele de religie in cultul ortodox, însă in acest sens copilul va rămâne în școală”.
În plus, sunt elevi care susțin că, pentru a lua parte la ore de religie de altă confesiune, au de suportat disconfortul de a merge în alte instituții școlare.
reporter: Adina Iriza
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche