Zeci de oameni au trecut pragul unui cinematograf din Timişoara pentru a urmări în premieră naţională ”Aferim!”. Teme ca sclavia şi condiţia femeii le-au dat de gândit primilor spectatori ai peliculei premiate la Berlin: ”Chiar dacă se petrece acţiunea acum două sute de ani încă se mai petrece acţiunea şi în ziua de astăzi şi, din păcate, nu se mai schimbă nimic”, ”Minunat, fermecător şi în ultimele cinci minute un pumn în stomac”, - De ce? ”Pentru că finalul nu e unul foarte uşor de digerat, dar e unul firesc pentru toată povestea filmului”, ”În zilele noastre nu prea se mai fac filme alb-negru şi în româneşte”.
Drumul spre Ursul de Argint a însemnat doi ani şi jumătate de documentare şi cinci săptămăni de filmare. ”Aferim!” a readus la viaţă lumea din Valahia secolului al XIX-lea.
”E emoţionant pentru că, deşi are un limbaj mai special, după părerea mea e un limbaj extrem de apropiat de vorbirea nostră de zi cu zi şi foarte prietenos şi foarte incitant, pentru că e un film plin de înţelepciune, una populară, fără moft, fără pretenţii”, spune Ada Solomon, producătorul filmului.
Pentru actorul Teo Corban, rolul lui Constandin, un zapciu din secolul al XIX-lea care trebuie să prindă un sclav rom fugit de la curtea unui boier, a fost o noutate: ”Este un personaj dintr-un scenariu de epocă, un gen de film care nu s-a mai făcut după revoluţie şi evident că nici eu nu am jucat un asemenea tip de personaj”.
”E un punct de vedere extrem de tineresc, foarte puştesc la un moment dat asupra istoriei, cred că puştii îl judecă mult mai bine decât oamenii maturi”, adaugă și actorul Alexandru Dabija.
Filmul lui Radu Jude va rula în cinematografele din România din 13 martie.