John Malkovich revine pe scena Teatrului Naţional din Timişoara cu un spectacol nou: ”Infamous Ramirez Hoffmann”

Data actualizării: Data publicării:
John Malkovich
Actorul John Malkovich revine la Timișoara. Foto: Profimedia

Teatrul Naţional din Timişoara a anunțat spectacolele noi din stagiunea 2024-2025, dar și un proiect cu totul special. Teatrul va colabora, din nou, cu celebrul John Malkovich, pentru punerea în scenă a spectacolului ”Infamous Ramirez Hoffmann”.

”În anul în care Timişoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Teatrul Naţional a dezvoltat un principiu al construcţiei culturale şi al dialogului. Anotimpurile FEST-FDR au operat în egală măsură asupra orizontului de aşteptare al publicului, cât şi asupra artiştilor din lumea întreagă. Astfel, cucerit de experienţa anului 2023, celebrul actor american John Malkovich va reveni în luna noiembrie pe scena Teatrului Naţional din Timişoara cu un spectacol nou, Infamous Ramirez Hoffmann, scenariu bazat pe capitolul final al cărţii Literatura nazistă în Americi a binecunoscutului scriitor Roberto Bolaño”, se arată în comunicat.

“Infamul Ramirez Hoffman” este o piesă adaptată după romanul “Literatura nazistă în Americi” al scriitorului chilian Roberto Bolaño. Cartea prezintă istorii fictive ale unor naziști imaginari, dintre care majoritatea au o legătură, oricât de vagă, cu lumea literară - atât cea reală, cât și cea complet inventată de Bolaño.

“Infamul Ramirez Hoffman” spune povestea unui scriitor pentru care estetica se suprapune cu etica și care consideră că opera trebuie să fie prețuită mai presus de orice ideal uman. Un narator anonim ne spune povestea fictivă a lui Ramirez Hoffman: un scriitor de dreapta care profită de lovitura de stat din Chile din 1973, care l-a destituit pe președintele Salvador Allende, pentru a lansa o campanie de poezie care cuprinde tortură și crimă.

Piesa este considerată un one-man-show, centrat pe personajul interpretat de Malkovich, Ramirez Hoffman menționat mai sus, și care este însoțit pe scenă de aranjamentele muzicale ale Anastasiei Terenkova, cu care colaborase în 2017 la “Report on the Blind”.

Malkovich a fost la Timișoara în iulie anul trecut cu spectacolul "Comedie infernală", în cadrul evenimentului "Timișoara - Capitală culturală a Culturii 2023"


Alte premiere la Teatrul din Timișoara

La Timișoara încep repetiţiile pentru prima premieră a acestei stagiuni – ”De Bergerac. Fantasme din Cyrano” de Michele Santeramo, în traducerea Mariei Rotar, spectacol semnat de cunoscutul regizor italian Roberto Bacci, fondator al Teatrului ERA.

Cel de-al doilea proiect de toamnă al Naţionalului este ”Petrecerea de nuntă”, scenariu de Marie-Louise Bischofberger şi Dominic Gould după prozele lui Guy de Maupassant, în traducerea Codruţei Popov, scenografia Corina Grămoşteanu. Premiera spectacolului Petrecerea de nuntă va avea loc în 10 noiembrie, la Sala Mare.

În luna decembrie, Teatrul Naţional din Timişoara scoate la rampă spectacolul ”Absurdinia”. Regizorul Gavriil Pinte construieşte un parcurs prin literatura absurdului din România, construind un scenariu pe texte din I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi şi Matei Vişniec. În acest proiect va fi secondat de scenografa Roxana Ionescu. Tot în luna decembrie, Teatrul Naţional va organiza o nouă ediţie a FEST-FDR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri