Pe lângă cazurile obişnuite din perioada sărbătorilor, medicii din Oradea se confruntă cu o situaţie delicată: mai multi copii sunt abandonaţi câteva săptămâni de părinţi pe patul de spital.
Dr. Claudia Cladovan, medic pediatru în cadrul Spitalului Municipal din Oradea: "Suntem obişnuiţi ca în fiecare an, în perioada sărbătorilor, aceşti copii să fie lăsaţi o perioadă mai lungă în spitale din diverse motive. Există două tipuri de abandon: unul temporar, din cauza condiţiilor socio-economice ale familiilor, şi pe de altă parte abandonul definitiv."
Dr. Cristian Sava, medic pediatru în cadrul Spitalului Municipal din Oradea: "Grupele de vârstă a copiilor abandonaţi pornesc de la sugar mic până la copil preşcolar mic, 6-10 ani."
Pe o secţie de sugari sunt abandonaţi în medie 6 copii, în perioada de iarnă. Acum în spitalul din Oradea, la 50 de paturi au fost înregistrate 24 de cazuri. Pe lângă medici şi asistente, de soarta celor mici se ocupă şi câţiva voluntari.
"De la prieteni am auzit de spitalul de copii că au mulţi abandonaţi şi am zis că e o ocazie bună să îi ajutăm şi să le oferim afecţiune, chiar dacă nu e cea de mamă", spune un voluntar.
Cheltuielie cu bebeluşii şi copiii abandonaţi sunt suportate în totalitate de spitalul municipal din Oradea. Medicii spun că micuţii abandonaţi riscă să contracteze boli grave de la pacienţii cu care vin în contact.
reporter: Bogdan Costea operator: Gabor Szilagyi editor web: Adrian Laboş