Propunerea de modificare a legii care reglementează exploatarea zăcămintelor din subsol vrea sa elimine gazele de șist din categoria zăcămintelor care pot fi scoase la suprafață fără legislație specială. Reglementările sunt așteaptate și în alte țări din Uniunea Europeană, pentru că subiectul este controversat, mai ales că se vehiculează scenarii prin care extragerea gazelor de șist ar duce la poluarea pânzei freatice.
Valeriu Boeriu - senator PNL de Bihor
„Spune că prezenta lege nu se referă la gazele de șist și gazele neconvenționale. Am făcut acest lucru pentru că și Germania și alte țări cer reglementări speciale și poate că așa se vor face".
Guvernul a dat avizul de sondare a terenurilor din localitățile Tulca si Tria, dupa ce conform actelor oficiale a analizat posibilul impact al exploatării gazelor de șist asupra mediului.
Cristian Bodea - senator PNL de Bihor
„Au fost dezbateri pe baza a două rapoarte ale UE care au stabilit clar că exploatarea nu este nocivă și este reglementată și s-a mai cerut acolo emiterea unei legislații speciale pentru exploatarea gazelor de șist în Europa, care nu există".
Cei doi parlamentari de Bihor speră ca amendamentul sa fie adoptat în procedură de urgență, în maximum 45 de zile. Ei susțin că dacă legea petrolului nu va trece de cele doua camere ale parlamentului inseamnă că actuala conducere a țării dorește exploatarea gazelor de șist, contrar voinței majorității locuitorilor din zonele unde se vor dezvolta exploatări.