În Debreţin, autorităţile au organizat manifestări în mai multe locuri. "Nu ne gândim cât de mult timp au dominat dictaturile în istorie. Şi nu ne gândim la faptul că o parte din aceste dictaturi au fost susţinute timp foarte-foarte îndelungat de cei care au trăit în ele", spune Lajos Kósa, primarul oraşului Debreţin.
Revoluţia maghiară din 1956 a început cu o demonstraţie paşnică a studenţilor, transformată într-o adevărată răscoală după ce militarii sovietici au început să tragă în mulţime. Revoluţionarii au instalat un nou guvern, care a început negocierile cu Uniunea Sovietică pentru retragerea din ţară a trupelor Armatei Roşii. Pe 4 noiembrie în acelaşi an, soldaţii sovietici au înăbuşit în forţă mişcarea populară şI au ucis mii de oameni.
Cei care au comemorat evenimentele de atunci spun că nici prăbuşirea din 1989 a comunismului nu a adus schimbări radicale.
"Cei care au fost la putere atunci, sunt şi acum. Ca să scăpăm de ei, ne trebuie încă o sută de ani."
Potrivit datelor publicate abia în 1993, după revoluţia din 1956 aproape 25.000 de maghiari au părăsit ţara şi au fugit în Occident.