foto: evz.ro
Procurorii DIICOT Oradea susţin că în perioada iunie 2010 - mai 2011, trei persoane au iniţiat pe seama firmei A.G SRL o procedură pentru achiziţionarea de fructe în valoare de peste 1 milion de euro de la firme din Ungaria şi Italia. În acest sens au înfiinţat mai multe societăţi comerciale, prin care ar fi derulat operaţiunile comerciale ca să deducă cheltuielile de TVA şi să obţină foloase necuvenite.
"Liderii grupului infracţional organizat au înfiinţat un număr de patru societăţi comerciale interpuse „ tip fantomă" prin intermediul cărora au realizat un circuit de documente financiar-contabile tip „suveică" pe o perioadă de circa 2 luni de zile pentru fiecare, acestea fiind intermediare în raporturile comerciale intracomunitare cu fructe dintre SC A.G SRL şi alte societăţi comerciale din Ungaria şi Italia", se arată într-un comunicat al DIICOT. În acest fel, membrii grupării ar fi dobândit foloase necuvenite în valoare de peste 1 milion de euro şi au cauzat un prejudiciu de 5 milioane de euro bugetului de stat.
Administratori şi asociaţi ai celor patru firme au fost puse cinci persoane cu o situaţie materială precară, uşor de manipulat. "Achiziţiile intracomunitare de fructe efectuate de societăţile comerciale interpuse au fost finanţate de SC A.G SRL prin spălarea banilor dobândiţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală", susţin procurorii.
Anchetatorii spun că reţeaua a fost sprijinită de trei indivizi cu antecedente penale, colegi de penitenciar cu unul dintre liderii grupului infracţional organizat.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor, iar cinci persoane sunt în stare de arest.
editor web: Adrian Laboş