"- Care ți-a plăcut cel mai mult? - Budincă cu ciocolată și banane. - E vreo diferență față de produsul obișnuit? - Nu, nu am simțit nicio diferență. Era perfect!"
"Toată lumea cred că poftește la un dulce și nu ne putem lipsi de acestă plăcere, dar vreau să vă spun că există și dulciuri sănătoase, cu condiția că înlocuim zahărul cu îndulcitori naturali", a explicat Mariana Tocai, medic nutriționist.
În acest fel este satisfăcută pofta de dulce a unei persoane care adopta un stil de viață sănătos şi este prevenită apariţia diabetului zaharat.
"Tot ce înseamnă oscilație a glicemiei va determina oscilații ale insulinei. Pancreasul, în acest condiții - zahăr, stres, stimulente - va fi nevoit să secrete tot mai multă insulină, la un moment dat va obosi și va apare diabetul zaharat", susţine Ștefania Feraru, medic homeopat.
"Scopul acțiunii noastre este să atragem atenția comunității orădene că viața sănătoasă stă la baza prevenției tuturor bolilor. De data aceasta ne concentrăm în mod special asupra diabetului zaharat, corelat cu Ziua Mondială a Diabetului", spune Emil Bradea, organizatorul acţiunii.
Acțiunea face parte dintr-o campanie națională organizată în 18 județe din țară de către 24 de Cluburi Rotary şi Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Studiile recente arată că în România, aproape două milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de diabet.