Pe lângă miere, propolis, polen sau faguri, albinele pot ajuta la însănătoşirea unor bolnavi şi prin veninul lor. Deşi pentru terapeuții asiatici, calităţile acestei substanţe nu mai reprezintă de mult un mister, sunt apicultori care i-au descoperit accidental efectele benefice.
"La început a fost o foarte mare dezamăgire înţeparea albinelor. Mă umflam foarte tare şi la un moment dat am vrut să renunţ. În timp, însă, am observat că veninul lor m-a ajutat", spune apicultorul Remus Susa.
Inginer de meserie, Remus Susa s-a apucat de apicultură acum zece ani. A pornit cu doi stupi, fără să ştie prea multe despre albine. Acum are 32 de stupi şi a devenit expert în îngrijirea micilor vietăţi.
Odată aplicat, efectul tratamentului cu venin durează cel mult două luni, iar eficiența lui este garantată. "Indiferent dacă este în sezonul de primăvară, toamnă sau chiar și iarna, când simt că am probleme reumatice mai dureroase, atunci aplic acest tratament. Iau albinele din stup, mi le duc acasă și mi le pun în locul unde am nevoie."
Pe lângă reumatism, specialiștii susțin că veninul poate fi folosit cu succes în tratarea afecțiunilor dermatologice, dar şi în diverse tratamente cosmetice. Pentru ca albinele să nu fie afectate de această procedură, cea mai eficientă metodă de a recolta veninul este folosirea șocului electric, spun apicultorii.